Masovna izgradnja stanova počinje na leto

Država će subvencionisati kamatu do sedam odsto, pa će investitori za te zajmove plaćati kamatu od dva procenta

Investitori koji imaju zemljište u vlasništvu i lokacijske dozvole od sledeće nedelje mogu da konkurišu kod banaka za subvencionisane kredite u okviru vladinog programa masovne stanogradnje. Unikredit, Inteza, Komercijalna, Rajfajzen, AIK, Erste banka, Metals i Folksbanka potpisale su juče u vladi ugovore sa Oliverom Dulićem, ministrom životne sredine i prostornog planiranja, o projektnom finansiranju. Država će subvencionisati kamatu do sedam odsto, pa će investitori za te zajmove plaćati kamatu od dva odsto. U ovogodišnjem budžetu za tu namenu je izdvojeno dve milijarde dinara.

Oliver Dulić kaže da postoji velika zainteresovanost građevinskih preduzeća za ove kredite i najavljuje gradnju 500.000 metara kvadratnih u Srbiji.

Izgradnja stanova će, kako je objasnio, moći da počne i pre nego što se dobiju odgovarajuće građevinske dozvole. Opštine će od ponedeljka dobiti uputstva za fazno izdavanje dozvola. Investitori će, ne čekajući administrativnu proceduru, na osnovu lokacijske dozvole, moći da kopaju temelje i podignu konstrukciju zgrade, a pravosnažna dozvola će im biti neophodna za priključke na infrastrukturu. Katastar nepokretnosti će prema Dulićevoj najavi za desetak dana izvršiti besplatnu konverziju prava korišćenja u pravo svojine.

– Izgradnja 5.000 stanova na mestu kasarne „4. jul” u Beogradu počeće krajem jula ili početkom avgusta, a maksimalna cena kvadrata biće 1.290 evra. Ministarstvo će uraditi plansku dokumentaciju i izdati dozvole u najkraćem roku – rekao je Dulić.

Program finansiranja masovne stambene izgradnje treba da podstakne građevinsku industriju i tržište nekretnina, snizi cenu stanova i građanima omogući da po povoljnim uslovima kupe stan. Ko će sve imati pravo na kupovinu ovih stanova znaće se uskoro.

Ministar je podsetio da su Uredbom o izgradnji jeftinih stanova, koja je usvojena početkom godine, utvrđene maksimalne cene kvadrata po zonama – u Beogradu će kvadrat u drugoj zoni koštati 1.595, u trećoj 1.290 i četvrtoj 945, dok će u ostalim zonama u glavnom gradu biti 695 evra.

U Novom Sadu cena kvadrata u prvoj zoni biće 1.100, u drugoj 895, dok će u Nišu i Kragujevcu prva zona koštati 900, a druga 695 evra.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić ne očekuje da zaduženost preduzeća bude prepreka da se odobre krediti za projektno finansiranje. – Prezaduženo preduzeće ne mora da bude podnosilac zahteva za kredit. To može da bude „čista” firma koja će se baviti samo tim poslom. Takvo preduzeće će moći da dobije solidan kreditni rejting – naveo je on.

Carić je dodao da će se banke, pre svega, zanimati za vrednost projekta, da li je opravdan i da li postoji interesovanje građana za stanove na toj lokaciji, a ne za bonitet takvih firmi. On je naveo i da očekuje da prva prodaja stanova krene za godinu dana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar