Mali stanovi najtraženiji

Brže se i izdaju i prodaju od onih velikih. U Žarkovu sve više zgrada u novogradnji sa kvalitetnim stanovima i odličnim rasporedom.

Mali stan u Beogradu i dalje se najlakše prodaje. To pokazuju i podaci vezani za promet nekretnina. Već uobičajeni nedostatak novca i krediti sa nepovoljnim kamatama posebno su uticali da najtraženije budu upravo male stambene jedinice kojih je na tržištu i najmanje, piše Politika.

­ Osnovni razlog zbog koga ljudi kupuju male stanove je novac. Očigledno nemaju dovoljno para da kupe onoliko kvadrata koliko im je potrebno i kupuju ono što mogu, a to su, obično stanovi čija cena je oko 50.000 evra. Sa druge strane mali stan nikada ne gubi na vrednosti. Bolje se i izdaje i prodaje od onoga koji ima veću kvadraturu. Ima tu i zanimljivih stvari. Na primer, stanovi od 20 i od 30 kvadrata prodaju se po istoj ceni, za 50.000 evra. Znači u manjem stanu je skuplji kvadratni metar, što opet zavisi od lokacije i kvaliteta stana. Mali stan je idealan za samca ili dve osobe, ali porodici uvek preporučujem da kupi nešto više kvadrata da bi im život bio udobniji. Bolje je da stanuju na udaljenijoj lokaciji, a da imaju više prostora. Onima koji kupuju stan ili lokal za izdavanje savetujem da kupe manje kvadrata, ali na dobrom mestu. Na primer, mali stan uvek se brže izdaje i zakupnina se nikada ne smanjuje kao kod velikih gde usled smanjene potražnje može da bude i više od 100 evra niža. Konkretno, može da se nađe dvosoban stan čija je zakupnina od 250 do 300 evra što je povoljno kada se zna da se za istu sumu novca izdaju manji stanovi. Dakle, mali stanovi se traže. Čak i građevinari koji su imali nameru da prave veće stanove u poslednje vreme odustaju i umesto jednog od 100 odlučuju se za dva od po 50 kvadrata. Trenutno se povoljno prodaju manji stanovi u Mirijevu ­ kaže Milić Đoković, vlasnik agencije Old rojal.

Roditelji čija deca iz unutrašnjosti dolaze na studije u glavni grad smatraju (naravno, ukoliko imaju novca), da im je povoljnije da kupe nego da iznajmljuju stan jer se prema nekim procenama dve trećine njegove vrednosti mogu isplatiti u roku od sedam godina koliko u proseku i traju studije na Beogradskom univerzitetu. Važno im je koliko je stan udaljen od fakulteta, studentske kantine, biblioteke, sportskog centra... Radije se opredeljuju za stan sa centralnim grejanjem kao i onaj na nižim spratovima.

­ Najprodavaniji su jednosobni stanovi dok su garsonjere najskuplje. Roditelji studenata iz unutrašnjosti ako imaju mogućnosti radije kupuju nekretninu koja će biti dovoljna za jedno ili dvoje dece dok ne stignu do diplome. Ima i beogradskih porodica iz centra koje žive u velikim salonskim stanovima, prodaju ih i umesto jedne prostrane kupuju tri male stambene jedinice kako bi zadovoljili potrebe svih članova. Nije zanemarljivo i to što je manji stan lakše i opremiti. U poslednje vreme investitori se trude da prave funkcionalne stanove. Konkretno, nedavno smo u Žarkovu prodali stan od 35 kvadrata u novogradnji koji ima tako dobar, funkcionalan raspored i izgleda kao dvosoban, a ne jednosoban stan jer je arhitekta uspeo da u malom prostoru smeste spavaću i dnevnu sobu, kuhinju, kupatilo, čak i terasu. U Žarkovu ima sve više zgrada u novogradnji sa dobro isprojektovanim i kvalitetnim stanovima, ali i dobrom infrastrukturom kao i blizinom reke koji omogućavaju i bolji kvalitet života. Zato ne čudi što ovo naselje postaje pravi mamac za kupce. Cene kvadrata u Žarkovu su pristupačne što je svakako još jedan, možda i najbitniji razlog zbog koga se opredeljuju za ovu lokaciju ­ ističe Mirjana Rusić, direktorka prodaje u agenciji San Marko.

Istina teško je zadovoljiti potrebe svih koji žele mali stan, pre svega zato što je takvih stanova u ponudi manje. Potražnja stana male kvadrature može da potraje, ali se na kraju ipak, isplati.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

3 komentara na “Mali stanovi najtraženiji”

  1. Mladen Bogdanovic says:

    kupujem jednosoban stan, oko 30.000 eura, obavezno
    UKNJIŽEN u zgradi koja nije nova,

  2. Olivera says:

    Kupujem stan od oko 6om2 u savskim blokovima-Novi Beograd,uknjizen,bez posrednika.

  3. Nesa says:

    Prodajem stan 35m2, 1.5 soba, renoviran kod starog Merkatora. Istocno orjentisan. Bez posrednika.

Ostavi komentar