Mali profit po kvadratu

Subvencijom, država bi trebalo da pokrije sedam odsto kamate za projektno finansiranje, a obaveza investitora je da obezbede parcelu, lokacijsku i građevinsku dozvolu. Računica neimara kaže da će njihova bruto zarada po kvadratu iznositi 50 evra, što je neisplativo i nedovoljno da učestvuju u ovom projektu.

Sa benefitom, koji nudi država, realna cena u drugoj zoni je, kažu, 1.650 evra po kvadratnom metru.

Ponuđene cene kvadrata u ostalim beogradskim zonama gde je zemljište jeftinije su za investitore uz manje korekcije prihvatljive. To znači za treću 1.050 evra po kvadratu, četvrtu 800, petu, šestu, sedmu i osmu zonu - 700 evra.

"Niko neće da se odrekne svoje atraktivne lokacije u drugoj zoni za tako malu subvenciju države“, kaže Goran Dugandžija, predsednik Udruženja za visokogradnju Privredne komore Srbije.

"Ponuđena cena kvadrata je niža od ekonomske. Kako je tih 50 evra zarade za dve godine rada nedovoljno i nestimulativno,postoji opasnost da investitorima ponuđeni aranžman sa limitiranom cenom kvadrata ne bude interesantan. Jer, veću zaradu mogu da ostvare ako novac neophodan za učešće u ovom projektu oroče u banci. Zato je predlog PKS da se iz programa masovne stanogradnje isključi druga beogradska zona“, objašnjava Dugandžija.

Socijalna dimenzija državnog programa stanogradnje, kaže Dugandžija, može se ostvariti kroz masovnost i podrazumeva jeftiniju cenu stana što upućuje da u trećoj i četvrtoj beogradskoj zoni treba tražiti realnost projekta.

"O cenama ćemo pričati kada koncept masovne stambene izgradnje bude promovisan nakon izglasavanja uredbe u Vladi Srbije, što očekujemo krajem meseca“, kaže za "Novosti" Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

"Trenutno razgovaramo sa građevinskim preduzećima preko Privredne komore Srbije i sa bankama pokušavajući da nađemo najbolji način i odnos u kojem bi svako trebalo da bude zadovoljan - kupci, banke, neimari. Ukoliko se nekome ne isplati da gradi po cenama, koje će biti predviđene ovom uredbom ne mora da radi“, navodi Dulić.

Cilj uredbe je, ističe Dulić, da se pokrene građevinska industrija, da ona bude motor preporoda srpske ekonomije i da se građanima, koji nemaju rešeno stambene pitanje obezbedi jeftiniji kvadrat.

"Mi ovom uredbom omogućavamo svakoj građevinskoj firmi koja je u stanju da dobije kredit za projektno finansiranje da uđe u gradnju i država je spremna da finansira deo troškova na ime kamata“, navodi Dulić.

"Cene kvadrata biće limitirane. Tražimo od građevinskoh firmi da prodaju stanove u skladu sa ugovorom, koji će potpisati sa bankom. Taj ugovor podrazumevaće maksimalnu cenu kvadrata. Ukoliko se nekretnina ne proda po maksimalnoj, verovatno će se prodati po nižoj ceni. Hoćemo da oživimo tržište nekretnina. Ko ne želi da učestvuje u ovom projektu ne mora i pretpostavljamo da ima dovoljno posla, da ima tržište za izgradnju u ekskluzivnijim zonama ili za izgradnju stanova, koji će koštati više“, kaže ministar.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar