Legalizacija: Opštine određuju uslove

Novi zakon o legalizaciji objekata, koji predviđa da samo lokalne samouprave određuju cenu i popuste, potpuno je usklađen sa Ustavom i trajno će rešiti taj problem.

Ovom rečenicom ministar Velimir Ilić otvorio je u utorak raspravu u Skupštini Srbije o aktu koji će omogućiti da se oko 720.000 bespravno sagrađenih objekata uvede u pravne okvire. Već na početku debate, Ilić je podsetio na to da je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim deo Zakona o planiranju i izgradnji koji se odnosi na legalizaciju, jer država ne može da određuje cenu, ali i zbog predviđenih popusta kojim su bili diskriminisani oni koji su to skupo platili:

- Novi zakon je potpuno ispoštovao sve ono što je USS tražio i nismo imali mnogo izbora. On se odnosi na sve objekte koji su sagrađeni do 11. septembra 2009. godine. Maksimalni rok za plaćanje legalizacije biće 20 godina, ali će opštine moći i da smanje taj period.

Ministar građevine rekao je da nova pravila predviđaju obimniju projektnu dokumentaciju i vlasnici objekata će zato imati veće troškove:

- Zahtev će morati da sadrži geodetski snimak, projekat izvedenog objekta u tri primerka, dokaz o zakupu građevinskog zemljišta ili dokaz o pravu svojine. Takođe, biće potreban i dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i dokaz o uplati administrativne takse. Nadležni organi imaće rok od godinu dana da zatraže da se dokumentacija dopuni, a vlasnici objekata imaće šest meseci da to urade. Kada se ispune svi uslovi, građevinska dozvola se mora izdati u roku od 15 dana.

Popodnevni deo debate o novom zakonu o legalizaciji obeležila je polemika ministra Velimira Ilića i lidera URS Mlađana Dinkića. Bivši ministar finansija je rekao da se predugo čeka na građevinske dozvole i da URS ne može da podrži nova zakonska rešenja, jer bez "giljotine propisa" i sistemskog zakonskog rešavanja haosa u građevinarstvu, ni legalizacija ne može parcijalno da se reši.

Ministar Ilić je rekao da je najveći problem loša privatizacija u građevinskim firmama, posebno u putarskim.

- Vi ste bili ministar i vodili privatizacije - obratio se Ilić Mlađanu Dinkiću. - „Niskogradnja“ u Čačku bila je odlična firma, doveo sam da je kupe. Međutim, pojavio se čovek kriminalne prošlosti i on je kupio, sve rasprodao i uveo u stečaj. Ništa nije ostalo, tamo nije ni miš ostao.

Otac političara uzimao mito

Ministar Ilić rekao je i da bi 30 odsto nelegalnih objekata bilo porušeno da je strogo primenjivan zakon, a onda bi izbila revolucija:

- Imamo nekoliko hiljada krivičnih prijava i nijedna nije procesuirana, jer svako nekog štiti. Recimo, otac lidera jedne partije uzimao je mito preko sina kako se ne bi rušeili objekti i niko nije aktivirao tu prijavu, a MUP je ima. Građane su i objekti vredni nekoliko stotina miliona evra bez ijednog papira i niko nije reagovao. Zato je ovo problem koji mora da rešava cela država.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar