Legalizacija: Novi zakon će najviše pomoći običnim ljudima

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture: Drugi su obećavali, a mi smo rešili problem 1,5 miliona vlasnika nelegalnih objekata.

Što smo obećali, to smo i uradili. Naši građani, vlasnici 1,5 miliona nelegalnih objekata među kojima je ubedljivo najviše kuća i stanova do 100 kvadrata, dobili su Zakon o ozakonjenju koji će im omogućiti da konačno po jednostavnoj, jeftinoj i brzoj proceduri ozakone svoje objekte - kaže Zorana Mihajlović, potpredsedica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Skupština je 20. novembra usvojila Zakon o ozakonjenju. Njime je predviđeno da svi koji su do sada podneli zahtev za legalizaciju sa potpunom dokumentacijom samo uz plaćanje takse ozakone objekte.

Taksa sa ozakonjenje kuća i stanova do 100 m2 je 5.000 dinara, do 200 m2 je 15.000, do 300 m2 taksa je 20.000 dinara, a za objekte veće od 300 m2 taksa je 50.000 dinara.

Takse za poslovne objekte i lokale do 500 m2 je 250.000, do 1.000 m2 je 500.000 dinara, do 1.500 m2 taksa je 1.000.000, a za više od 1.500 m2 taksa iznosi 3.000.000 dinara.

- Zakon smo doneli da bismo pomogli običnim građanima, u većini slučajeva reč je o siromašnim građanima koji su bili prinuđeni da kuće i stanove podižu bez dozvole. Njima su sve prethodne vlasti govorile kako će im rešiti problem. Oni su govorili, a mi smo odlučili da im taj problem i rešimo. Sada će moći da dobiju legalne kuće na koje će plaćati porez, dobiće "čiste" kuće i stanove koje će moći da ostave svojoj deci i unucima, moći će da ih koriste kao hipoteku za kredit - kaže potpredsednica Mihajlović.

Ona ističe da u odnosu na ranije zakone, ovaj zakon sprovodi država i država će ozakoniti objekte, hteli to njihovi vlasnici ili ne. On je obavezan za sve koji imaju nelegalne objekte.

- Znači, ili će ozakoniti svoje kuće, stanove, pomoćne i poslovne objekte, ili će se na našu veliku žalost suočiti sa rušenjem. Trećeg nema. Sada je za građane ozakonjenje objekata čak 571 put jeftinije, jer je ranije trebalo 2.858.500 dinara da bi se kuća od 100 kvadrata legalizovala, dok je sada za to potrebno 5.000 dinara - kaže Mihajlovićeva.

Ona dodaje i da će i oni koji do sada nisu predali nikakav zahtev za legalizaciju takođe imati jednostavnu proceduru za ozakonjenje svojih objekata. Njima će uz plaćanje takse i dokaz o vlasništvu biti potreban samo još jedan dokument, Izveštaj o zatečenom stanju objekta, koji će moći da izvade u svakom projektnom birou.

Naravno, Mihajlovićeva je svesna i da zakon nije pravedan prema onima koji su izgradili svoje domove u skladu sa svim propisima.

- Ali upravo zbog tih građana predvideli smo da čak 70 odsto novca od takse za ozakonjenje ide lokalnim samoupravama, dok će ostatak ići u republički budžet. Taj novac opštine će koristiti za komunalne projekte kako bi upravo oni koji su sve platili po zakonu dobili još uređeniji prostor za život - kaže potpredsednica Vlade.

Ona ističe da će novi zakon o ozakonjenju i trajno rešiti problem divlje gradnje i da u Srbiji više nijedan objekat ne sme biti nelegalno podignut.

- Doneli smo jednostavno rešenje da svaki objekat koji posle usvajanja ovog zakona bude nelegalno započet neće moći da se ozakoni. I takvi objekti će biti srušeni! Jer nema više nijednog razloga da se gradi bez dozvole. Ubrzali smo izdavanje građevinskih dozvola na 28 dana, od Nove godine kreće elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, projednostavili smo sve procedure. Stvorili smo uslove da se lako i brzo dođe do građevinskih dozvola - kaže Zorana Mihajlović.

MINISTARKA U KALUĐERICI

- Predstavljanje novog zakona o ozakonjenju prvo će biti održano na mestima koja imaju i najveće probleme sa nelegalnim objektima - otkriva potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. - Tako ćemo već sledeće nedelje otići na Zlatibor da građanima predstavimo Zakon o ozakonjenju i odgovorimo na sva pitanja koja zanimaju građane. Sa svojim saradnicama predstaviću Zakon i u Kaluđerici, najvećem "divljem naselju" na Balkanu. Upravo tamo lično ću pozvati sve meštane Kaluđerice da brzo, lako i jeftino ozakone svoje objekte.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar