Legalizacija na kredit

Sremska Mitrovica - Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje završava dogovore sa poslovnim bankama koje će pratiti postupak legalizacije u smislu davanja kredita građanima po povoljnim uslovima uz pomoć države, saznaje „Blic”. Cena legalizacije stambenih objekata biće od 800 do 3.000 evra, ali će uz pomoć kredita mesečna rata biti minimalna.

Prema podacima Gradske uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove, u mitrovačkoj opštini 3.981 objekat nalazi se u postupku legalizacije. Od toga je 1.247 zahteva koji su podneti 2003. i 2006. godine prihvaćeno, dok su drugi odbijeni ili u postupku. Oko 1.000 domaćinstava živi u nehumanim uslovima bez struje i vode, nadajući se da će im kuće biti legalizovane po novom Zakonu o planiranju i izgradnji.
- Prvi plan generalne regulacije grada Sremske Mitrovice donet je 2003. godine i do sada je doživeo dve izmene, a na prvom narednom zasedanju Skupštine opštine pred odbornicima će se naći novi plan za period 2009-2012. godina. Novim urbanističkim planovima pratimo potrebe investitora i usklađujemo ih sa potrebama građenja po blokovima pružajući pravni osnov za buduću legalizaciju - kaže Mirjana Vašut, šefica odeljenja urbanizma u Direkciji za izgradnju grada.
Decenijama, kako kaže, u Mitrovici su formirana čitava naselja koja nisu legalizovana, a mnoga su bez komunalnog uređenja, struje i vode. Najstarija takva naselja su izgrađena na bivšim barama, kao što su delovi naselja Jalija, Bosutski put i blok u Ticanovoj ulici. Za naselja Mala Bosna i Mala Slavonija, dodaje Vašutova, već je donet plan detaljne regulacije, dok za naselje u delu Laćarka tek treba da se donese. Najveći problem urbanistima, po njenim rečima, predstavljaju bespravno podignuti stambeni i pomoćni objekti na poljoprivrednim parcelama pored autoputa, koje su nesavesni vlasnici nezakonito prodali novim vlasnicima.
U Direkciji kažu da će se za oko 1.000 vikendica na Fruškoj gori, koje se nalaze u prvoj zoni Manđelos i drugoj zoni Ležimir, od kojih je većina po starim planovima legalizovana, naredne godine uraditi urbanistički planovi koji će omogućiti i legalizaciju izgrađenih bespravno.
- Za primenu novog Zakona o planiranju i izgradnji koji je usvojen 11. septembra čekamo podzakonska akta. Rok za podnošenje zahteva je šest meseci od dana objavljivanja u „Službenom glasniku” - rekao je Zoran Berežni, načelnik Gradske uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove. On je dodao da se neće moći legalizovati samo objekti izgrađeni na trasama infrastrukturnih koridora.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar