Legalizacija jeftina i jednostavna

Ministar Oliver Dulić očekuje da veliki popusti za legalizaciju bespravnih objekata pomognu da se konačno taj proces privede kraju.

"Maksimalno smo smanjili cenu legalizacije svodeći je na svega nekoliko desetina dinara mesečno", kaže on.

Dulić dodaje da će lokalne samouprave na osnovu kriterijuma koji su navedeni u izmenama zakona utvrđivati ispunjenost socijalnih uslova za popust od 99 odsto.

Na pitanje kada bi vlasnici, koji nisu podneli zahtev zalegalizaciju, mogli da očekuju duplo veći porez na imovinu, on odgovara da je "to bio predlog Ministarstvu finansija. Na njima je sada da li će ovu preporuku uvažiti".

Ministar Dulić kaže da je za severni krak Koridora 10 potpisan aneks ugovora sa izvođačima u kojem su definisani realni rokovi i dodaje da će do kraja ove godine biti kompletiran autoput od Horgoša do Beograda, dok će "do kraja mandata ove vlade na svim deonicama biti otvorena gradilišta, na kojima će dobrim delom radovi biti i završeni".

Dulić kaže da je smanjen i obim dokumentacije potreban za legaližaciju i dodaje da lokalne samouprave mogu da u ime građana prikupe dokumentaciju, "što je primera radi i Beograd već prihvatio".

"Razgovarao sam sa gradonačelnikom Draganom Đilasom, koji mi je obećao da će se uključiti u organizaciju tog velikog posla. Ideja je da se angažuju i dodatni radnici preko omladinskih zadruga. Očekujem da će proces legalizacije ovog puta biti uspešan", navodi on.

Na kritike da se izmenama zakona otvara mogućnost za zloupotrebe i korupciju u vezi sa potpisivanjem ugovora između vlasnika bespravnih objekata i opština, ministar kaže da je ubeđen da će, "budući da se ne radi o imperativnoj normi, lokalne samouprave, ako se odluče da ovaj posao rade za građane kao servis, to uraditi na zakonit način".

Na Voždovcu prvi stanari 2012. godine

Dulić kaže i da je vrlo zadovoljan tempom izgradnje stanova na lokaciji bivše kasarne ”4. juli” i dodaje da radovi napreduju predviđenom dinamikom, čak i po ovakvom vremenu. "Rekao sam da će prva useljenja biti u prvoj polovini 2012. i iza toga stojim", napominje on.

Ministar kaže da da dve velike banke finansiraju izgradnju prvog dela stambenih objekata na prostoru kasarne ”Stepa Stepanović”, a da veliki broj banaka pod posebnim uslovima i uz osiguranje kod Nacionalne korporacije kreditira kupovinu stanova.

On navodi da je ove godine za podršku finansiranju stambene izgradnje izdvojeno 900 miliona dinara, kao i da je za izgradnju socijalnih stanova u budžetu opredeljeno pet miliona evra.

"Taj novac udružuje se sa kreditom Banke za razvoj Saveta Evrope od 30 miliona evra. Prva gradilišta mogla bi da budu otvorena ove godine u Nišu i Kragujevcu", kaže Dulić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar