Legalizacija: Bez potrebnih dokumenata 75 odsto objekata

Katastaske službe širom Srbije upisale su do sada svojinu na 10.000 bespravno sazidanih objekata po Zakonu o posebnim uslovima za upis nelegalnih zdanja. Od ukupnog broja obrađenih zahteva, čak 75 odsto vlasnika moraće da dopuni dokumentaciju.

Prema rečima Dejana Perjaničića, pomoćnika direktora sektora za katastar u Republičkom geodetskom zavodu, od ukupno 661.067 zahteva za legalizaciju predatih lokalnim samoupravama po ranije važećim propisima, katastri su od gradova i opština preuzeli 380.274 predmeta. Uz to, sami vlasnici objekata prvi put su podneli još 4.428 zahteva.

- Svakog ponedeljka pravimo presek stanja i, prema poslednjim podacima, doneli smo 44.283 zaključka, kojima se nalaže strankama da dopune dokumentaciju - ističe Perjaničić. - Naravno, treba imati u vidu da su vlasnici bespravnih objekata u većini slučajeva, po ranije važećim zakonima, predali zahteve za legalizaciju bez ijednog pratećeg dokumenta. Do sada smo odbacili 5.368 predmeta, jer je reč o objektima, koji ne potpadaju pod Zakon o posebnim uslovima za upis svojine. To su uglavnom zdanja na javnim površinama ili imaju više kvadrata nego što je ovim leks specijalistom propisano.

Perjaničić kaže da ima problema prilikom upisa svojine na nelegalnim objektima. Jedan od primera je beogradsko naselje Plavi horizonti, gde se na jednoj parceli nalazi čak 500 bespravnih objekata. Katastar čeka odgovor grada da li je reč o javnom ili ostalom zemljištu. Zdanja sazidana bez dozvole na javnim parcelama, gde su planirani infrastrukturni objekti, ne mogu biti upisana u katastar.

U Beogradu, za opštine Stari grad i Vračar, podneto je ukupno 6.000 zahteva za legalizaciju, a od toga katastar je od Sekretarijata za legalizaciju preuzeo 5.504 predmeta. Upisano je vlasništvo za 21 objekat i doneto 430 zaključaka za dopunu dokumentacije. U Novom Beogradu, od ukupno 11.000 zahteva za legalizaciju, preuzeto je 8.709, za 2.570 potrebni su dodatni papiri, pozitivno je rešeno 280 predmeta i odbačeno 37. Za opštinu Grocka, gde se nalazi naselje Kaluđerica, koje je sinonim divlje gradnje, od ukupno 14.000 zahteva za legalizaciju katastar je preuzeo 3.164 predmeta, a 214 vlasnika podnelo je prvi put zahtev. Upisano je vlasništvo za 252 objekta i odbačeno 24 predmeta, a poslato je 1.161 zaključak o dopuni dokumentacije.

Katastar je u Kruševcu od lokalne samouprave preuzeo svih 12.217 predmeta, od kojih je 400 pozitivno rešeno, a doneto je 1.236 zaključaka o dopuni dokumentacije. U Kragujevcu je preuzeto 11.707 predmeta od ukupno 20.000 ranije podnetih zahteva za legalizaciju, a pozitivno je do sada rešeno 371.

DOZVOLA

- Najbrže se obavlja upis stanova, tamo gde postoji građevinska dozvola, ali nema upotrebne jer je investitor pobegao, a kupci sami završili zdanja - ističe Perjaničić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar