Kvadrat u NS od 300 do 900 evra

Član Gradskog veća Novog Sada, zadužen za finansije, Dejan Mandić izjavio je da je vrednost nepokretnosti u gradu ostala na istom nivou kao prošle godine.

Međutim, kako je istakao došlo je do drastičnog pada vrednosti gradskog građevinskog zemljišta.

Mandić je rekao da će pad vrednosti gradskog građevinskog zemljišta osetiti, kada je reč o porezima, u pozitivnom smislu pre svih privrednici koji uglavnom imaju veće placeve posebno u industrijskim zonama.

"Radi se o zaista velikim građevinskim placevima i privrednici će sigurno osetiti olakšice koje će im omogućiti lakši rad, a te olakšice imaće i fizička lica koja imaju zemljišta veća od deset ari", rekao je Mandić pojasnivši da površine do deset ari nisu oporezive, a da se na površine veće od deset ari plaća porez na imovinu.

Po Mandićevim rečima pad vrednosti gradskog građevinskog zemljišta zavisi od poreske zone i kreće se od 20, 30 pa sve do 80 procenata koliki je pad vrednosti u poslednjoj petoj zoni.

Gradska teritorija je podeljena u pet poreskih zona, a na poslednjoj sednici Skupštine Grada doneta je odluka o promeni tih zona, tako što je sremski deo grada (Petrovaradin i Sremska Kamenica) iz druge prebačen u treću poresku zonu i što je Stepanovićevo iz četvrte prebačeno u petu zonu, što automatski znači da će žitelj tih naselja placati manji porez na imovinu jer su im koeficijenti za izračunavanje poreza smanje zbog prelaska u treću zonu.

Mandić je naglasio da se poreske zone određuju po strogo utvrđenim pravilima i da lokalne samouprave ne mogu da izmisle neke druge kriterijume od propisanih.

"Kriterijumi su: pokrivenost elektro-distributivnom mrežom, vodovodna i kanalizaciona mreža, toplifikacija, broj autobuskih linija gradskog saobraćaja itd. Za prvu zonu u Novom Sadu, recimo, uslovi su pokrivenost elektro-distributivnom mrežom od 95 do 99 procenata, vodovodna mreža izgrađena u celoj zoni, toplovod od 90 do 100 procenata, kanalizaciona mreža izgrađena u celoj zoni i više od deset linija javnog gradskog saobraćaja", pojasnio je Mandić, dodajući da sa ti uslovi smanjuju sa prelaskom iz zone u zonu.

Cena nepokretnosti na osnovu kojih je izračunata vrednost poreza, kako je Mandić istakao, određena je na osnovu egzaktnih podataka koji su uzeti iz kupoprodajnih ugovora.

"Kada je reč o stanovima, u prvoj zoni vrednost kvadrata je oko 100.000 dinara, što je nekih 900 ili nešto ispod 900 evra i mislim da je to i potpuno realna cena, u drugoj zoni cena kvadrata stana je oko 88.000 dinara, a sa prelaskom iz zone u zonu ta cena drastično pada, pa je već u trćoj i četvrtoj zoni ispod 400 evra ili u petoj ispod 300 evra", rekao je Mandić.

Govoreći o naplativosti poreza u Novom Sadu Mandić je kazao da je do sada naplata bila na nivou oko 80 procenata i da se nada da će do kraja godine taj procenat porasti.

On je istakao da su Novosađani vrlo disciplinovani kada je plaćanje bilo kojih javnih dažbina u pitanju, pa sitacijanije drugačija ni kada se radi o plaćanju poreza na imovinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar