Kvadrat na Jadranu za manje od 500 EUR – moguće je

Kako prenose regionalni mediji podatke jednog portala za oglašavanje, u tom je gradu tokom aprila oko 30 odsto oglašenih stanova imalo cenu kvadrata nižu od 1.000 evra. U središtu Senja oglašavan je stan čija cena iznosi tek oko 350 evra po metru kvadratnom. Reč je o stanu površine oko 115 kvadrata, koji se prodavao po ceni od tek 40.000 evra.

Kupovina nekretnine na Jadranu mnogima se čini kao nemoguća misija. Razlog tome često su visoke cene karakteristične za ta područja, pa brojni građani mogu samo da sanjaju o sopstvenim "kvadratima" uz more.

Izuzetaka ima, pa se u pojedinim gradovima širom hrvatske obale mogu pronaći stanovi čije su cene niže od 500 evra po metru kvadratnom.

Stanovi koji se prodaju tako povoljno imaju neka zajednička obeležja: nekima je potrebno renoviranje, neki su smešteni u potkrovlju ili je reč o prodaji sprata porodične kuće.

Osim niske cene i dobre lokacije, zajedničke karakteristike ovih stanova su starija gradnja i neophodnost adaptaciea, pa su dodatna ulaganja realan scenario.

Za kuće i stanove velikih površina, zbog velike ukupne svote novca, uobičajeno je da je cena kvadrata niža od prosečne. U Rijeci se prodaje nekoliko stanova čija cena iznosi oko 500 evra po metru kvadratnom. U tim slučajevima reč je o prodaji sprata porodične kuće, velikim stanovima površine preko 100 kvadrata ili o stanovima koji se nalaze u potkrovlju.

Pritisnuti teretom kredita mnogi vlasnici prisiljeni su da prodaju svoje nekretnine ispod tržišne vrednosti.

U Zadru se prodavao stan s pogledom na more, površine 81 metar kvadratni, po ceni od tek 47.000 evra, odnosno samo 580 evra po kvadratu, a kredit u švajcarskim francima navodio se kao razlog prodaje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar