Kupovina starih stanova i prenos Infostana

Svi oni koji su kupili ili planiraju da kupe stan u staroj gradnji, tj. stan koji je već bio u prometu, nakon isplate ukupne kupoprodajne sume prodavcu i ulaska u posed nekretnine moraju obratiti pažnju na još jedan veoma važan korak, a to je prenos komunalija i ostalih računa na ime novog vlasnika. Ovom prilikom otkrićemo vam šta sve morate znati kada je u pitanju prenos Infostana (ukoliko se nekretnina nalazi u Beogradu).

Na samom početku podsećamo vas još jednom da je prilikom kupovine nekretnine, kada su u pitanju stari stanovi, u svakom predugovoru potrebno navesti da je prodavac u obavezi da do momenta zaključenja kupoprodajnog ugovora izmiri sva dugovanja i mesečne račun vezane za tu nekretninu.

To znači da je prodavac u momentu potpisivanja kupoprodajnog ugovora u obavezi da svakom prodavcu pokaže sve plaćene račune, potvrde i obračune, kao dokaz. Na taj način ćete biti sigurni da se useljavate u stan za koji prethodni vlasnik nema dugovanja. Nakon toga možete krenuti u proceduru prenosa Infostana.

Zahtev podnosi novi vlasnik stana

Prenos Infostana, odnosno komunalija, na vaše ime izvršićete odlaskom u nadležnu filijalu opštine na čijoj teritoriji se nepokretnost nalazi. Potrebno je da kod sebe imate fotokopiju kupoprodajnog ugovora, pri čemu čitav posao možete obaviti samostalno, bez prisustva prethodnog vlasnika. To takođe nije neophodno ni kod prenosa prava korišćenja struje, tj. EDB brojila, već samostalno možete odlaskom u nadležnu službu preduzeća Elektrodistribucije, sa fotokopijom ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i poslednjom uplatnicom o plaćenoj električnoj energiji, izvršiti prenos.

„O svakoj promeni vlasništva stana kupci i prodavci nekretnine u obavezi su da obaveste JKP “Infostan“, saopštavaju u ovom preduzeću i dodaju, „to je neophodno učititi jer svi oni koji su prodali stan ili su se odselili iz nekog drugog razloga mogu doći u neprijatnu situaciju ukoliko se stan i dalje vodi na njih, a novi vlasnici ne plaćaju komunalne usluge koje potroše“.

Kupac stana ima rok od osam dana, od momenta useljenja, da se prijavi JKP „Infostan“. Međutim, kako navode u ovoj instituciji, osim kupca i prodavac ima obavezu da pisanim putem obavesti ovu instituciju da prestaje da koristi tu nekretninu.

Zbog toga, bez obzira da li ste kupili, prodali ili nasledili stan, u obavezi ste da obavestite radnu jedinicu JKP „Infostan“, na vašoj opštini, o promeni vlasništva. Važno je naglasiti i to da, bilo da je kupoprodaja obavljena sada ili pre deset godina treba doći u najbližu poslovnicu i to sa kupoprodajnim ugovorom, koji je dovoljan dokaz vlasništva, potvrđuju u Infostanu.

Neophodna dokumentacija

- Molba za promenu imena na uplatnici
- Fotokopija dokumenta o promeni vlasnika i original na uvid (Ugovor o kupoprodaji, rešenje o ostavinskoj raspravi, Ugovor o poklonu, Ugovor o doživotnom izdržavanju sa Izvodom iz matične knjige umrlih)
- Potvrda Skupštine/Saveta zgrade o broju članova domaćinstva za obračun zajedničkih troškova (ukoliko se na taj način obračunavaju troškovi za Inofstan u tom objektu)
- Fotokopija lične karte i original na uvid

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar