Kupovina stana pod hipotekom, da ili ne?

Pri kupovini nekretnine možete se susresti sa brojnim poteškoćama za koje obično mislite da se dešavaju nekom drugom ili da ćete sve rešiti u hodu i veoma lako uz pomoć advokata ili agencije za nekretnine. Međutim, neki problemi mogu vas koštati dragocenog vremena i novca, ukoliko se detaljno ne raspitate o njima.

Tako se kupovinom stana, može dogoditi da se on nalazi pod hipotekom. Napominjemo da prilikom kupovine stana vi možete proveriti da li se nekretnina nalazi pod hipotekom ili ne i to uvidom u katastar nepokretnosti, vađenjem svežeg vlasničkog lista. Međutim, čak i da se željena nekretnina nalazi pod hipotekom, mnogi kupci ne žele da odustanu od kupovine već u dogovoru sa prodavcem traže način da se problem hipoteke reši. Postoje tri moguće situacije.

Prva varijanata je da prodavac od svog novca zatvori hipoteku, ali vam niko ne garantuje da će nakon isplate hipoteke prodavac baš vama prodati tu nekretninu.

Drugi način jeste da kupac i prodavac naprave predugovor, kupac da prodavcu kaparu i da prodavac od tog novca zatvori hipoteku. Bez obzira na potpisivanje predugovora, ovo nije opcija koju vam preporučujemo.

Treći i najbezbedniji način ukoliko želite da kupite stan pod hipotekom jeste isplatom depozitne kapare.

Depozitna kapara se plaća isključivo onda kada nekretninu kupujete preko agencije zato što se ona ne daje direktno prodavcu već ostaje u agenciji. Na taj način, postojanje depozitne kapare predstavlja garanciju da će kupac uzeti željenu nekretninu i da će prodavac baš tom kupcu, nakon što zatvori hipoteku, prodati tu nekretninu. Za razliku od obične kapare koja uglavnom iznosi 10 odsto od ukupne ugovorene vrednosti stana, kod depozitne kapare je uglavnom u pitanju manja suma novca.

Isplatom depozitne kapare sigurno ste napravili pravi potez kako bi se problem hipoteke razrešio bezbedno i u vašu korist.

Brzo proverite preko Interneta da li postoji hipoteka

Kako bi se što sigurnije obavila kupovina stana, Republički geodetski zavod omogućio je svim građanima, potpuno besplatno, pretraživanje baze podataka uz pomoć Internet servisa – Web aplikacije "KnWeb". Popunjavanjem neophodnih polja na sajtu www.rgz.gov.rs, veoma brzo, možete saznati da li je stan, koji želite da kupite, uknjižen, kao i da li nad tom nepokretnošću postoji neki teret u vidu hipoteke. Od podataka je potrebno znati broj parcele u okviru opštine i katastarske opštine, na kojoj se stan nalazi, ili adresu nepokretnosti (ulica i kućni broj).

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar