Kupili stanove i lokale, a zgrade u korovu

Finansijska kriza je usporila gradnju i dovršetak već početih stambenih i poslovnih objekata u vojvođanskim gradovima. Najviše problema ima kod stanova koji su unapred prodati, a kupci ne znaju kada će moći u njih da se usele. Izvođači radova nemaju odgovore na pitanje kada će započete zgrade biti završene. Takav slučaj je tržni centar u Apatinu u kome je trebalo da bude 28 stanova i 37 lokala, kako je bilo planirano pre 17 godina kada je počela gradnja. U Kikindi je u Mikronaselju započeta samo jedna stambena zgrada još 2000. godine sa 64 stana, ali nije završena. Žitelji Šida poslovno stambenu zgradu u Ulici Matije Gupca nazvali su Skadar na Šidini, jer niko ne zna kada će biti završena, a ugovori o prodaji stanova potpisani su još 2002. godine, kako piše Blic.

Dok tržni centar u centru Apatina skoro dve decenije štrči nezavršen, mnogi drugi objekti u centru grada su doterivani i adaptirani. Nedovršeni objekat od 3.300 kvadrata pripada građevinskom preduzeću "Marko Orešković" koje je u međuvremenu propalo, a kupci poslovnog prostora i stanova ostali su kratkih rukava. Prema ranijoj proceni u "Marku Oreškoviću", nedostajalo je 600.000 evra za dovršetak ove zgrade, pre gradnje otkupljeno je 800 kvadrata. Neki kupci poslovnog prostora su na ulaze svojih lokala stavili PVC stolariju, verujući da su tako obezbedili prostor koji su platili.
Sličnu sudbinu ima i započeti hotel u centru Apatina na kome su radovi obustavljeni pre više meseci. Privatni preduzetnik u kooperaciji sa italijanskim partnerom još traži finansijski izlaz. Slične sudbine je objekat nekadašnjeg hotela "Vojvodina", koji je privatizovan pre nekoliko godina. Osim fasade i prostora koje su zakupile banke, unutrašnjost nije adaptirana i hotel nije u funkciji.
U Inđiji se trenutno grade 224 stana na pet lokacija, a u toku je useljavanje stanara u 102 stana koji su unapred prodati u zgradi u centru grada. Cena kvadrata u izgradnji bila je 725 evra. Investitor je bila inđijska firma "Bon komerc gradnja". Još 115 stanova u takozvanim pametnim zgradama "Trejdjunika" u strogom centru grada treba da bude završeno do maja.
- Inđijski "Graditelj" gradi 48 stanova u Glubinačkoj ulici i 98 stanova u Novosadskoj ulici gradi firma "Mihajlović". Firma "IGM promiks" gradi 24 stana u Ulici Kralja Petra, Firma "Prodavanović" 20 stanova u Ulici Dimitrija Tucovića i firma "Šarac" 34 stana u Beogradskoj ulici - kaže Petar Petrović, referent u Odeljenju za urbanizam i stambeno-komunalne poslove.
U Kikindi je gradnja bloka D sa 64 stana pompezno najavljena u vreme kada je nekadašnja republička vlada na čelu sa SPS i JUL-om, u više gradova u Srbiji počela gradnju stanova za mlade bračne parove. Međutim, radovi su vrlo brzo stali.
Milorad Mandić, direktor Javnog stambenog preduzeća u Kikindi, kaže da za objekat nije postojala ni validna građevinska dozvola, a bilo je i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa nad zemljištem.
- U međuvremenu smo rešili sve prepreke i konkurisali kod NIP-a za nastavak gradnje stanova, projekat je odobren, ali novac nikada nismo dobili. Sada smo predložili da se ta zgrada uvrsti u program za izgradnju socijalnih stanova - kaže Mandić. Ova zgrada bi trebalo da ima četiri lamele sa po 16 stanova.
Gradnja poslovno-stambene zgrade u Ulici Matije Gupca, koju u Šidu zovu Skadar na Šidini, počela je 2007. godine kada su JP za građevinsko zemljište u Šidu i UO ovog preduzeća doneli odluku o tom projektu. Bilo je procenjeno da bi izgradnjom ovog objekta JP za građevinsko zemljište ostvarilo značajnu dobit. Međutim, izvođač radova firma "Zidar" iz Šida obustavila je radove prošle godine.
Zgrade bez tehničkog prijema
SREMSKA MITROVICA - Većina investitora ima finansijskih neprilika i nerado govore o projektima, dok u agencijama za promet nekretnina kažu da od 1.000 stanova, koliko ih ima u ponudi, svega 100 nema regulisane papire više od godinu dana.
- Ovde situacija nije tako kritična kao u velikim centrima. Ima investitora sa problemima za tehnički prijem zgrade, ali ipak su u manjini - kaže Tatjana Kolenko, vlasnica agencije ''Maj hom''. Ona dodaje da ima zgrada koje po dve godine stoje nedovršene zbog nedostatka novca investitora.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar