Kupci stižu iz Crne Gore

U agencijama za nekretnine očekuju da će se tržište pokrenuti. Cene zasada stagniraju, a moguće je blago pojeftinjenje. Kupci iz Crne Gore pazare stanove za decu na studijama

Tržište nekretnina konačno bi trebalo da se pokrene ove jeseni, posle najdužeg perioda mirovanja od gotovo godinu dana, očekivanja su agencija za promet nepokretnostima. Cene zasad stagniraju, ali je u narednom periodu moguća blaga korekcija nadole, od dva do pet odsto. Potencijalnih kupaca ima, kažu agenti, ali se zbog njihove probirljivosti ponuda stanova u glavnom gradu ocenjuje kao veoma loša. U Beogradu se mesečno obavi svega 30 do 40 kupoprodaja i najčešće su to vezane prodaje, veći za dva manja stana. I dalje su najtraženije nekretnine površine do 50 kvadrata.

- Vlada je formirana, politička situacija se stabilizuje, prošli su godišnji odmori i očekujemo sada veće interesovanje za kupovinu nekretnina - kaže Nedeljko Milinović, vlasnik agencije “Legat”. - Ako bi banke krenule sa projektnim finansiranjem poboljšala bi se i ponuda nekretnina, jer su za mnoge lokacije izdate dozvole, završeno raseljavanje, ali zbog nedostatka novca investitori ne otvaraju gradilišta. Ponuda nekretnina je loša i samo su varka preplavljeni oglasni prostori u medijima. Jer, vrte se isti stanovi kod većine agencija. Svaki stan koji ima adekvatnu cenu nađe kupca, a kvadrat zaista nikada nije bio jeftiniji nego sada. Naravno, ima i onih prodavaca koji neće da spuste cene, jer im toliko koliko traže završava posao, da prodaju veći i kupe dva manja stana.

Uz vezane prodaje, kako kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije “Alka”, pojavili su se i kupci iz Crne Gore, koji za svoju decu, studente, pazare nekretnine. Naravno, među kupcima ima i naših ljudi iz inostranstva, ali su njihova očekivanja nerealna, jer misle da su cene kvadrata bagatelne, pa za svoj novac traže previše.

- Verujem da u narednih godinu dana neće biti poskupljenja kvadrata, osim ako baš silne milijarde evra investicija ne uđu u zemlju pa to poveća potražnju - ističe Milan Simonović iz agencije “Menadžer”. - Sa druge strane, ukoliko se kriza zaoštri cene stanova će biti još niže.

STUDENTI

Za zakup stanova trenutno vlada veliko interesovanje, ali se to neće odraziti na visinu kirija, koje su u poslednjih godinu dana gotovo prepolovljene, kaže suvlasnica “Alke”. Trenutno su najtraženiji manji stanovi u okolini fakulteta. U užem centru Beograda nekretnine do 50 kvadrata mogu da se iznajme i za 200 do 300 evra mesečno.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar