Krovni prozori sobu pretvaraju u – terasu

Potkrovlja su se, u Evropi, još od davnog 17. veka koristila kao prostori za stanovanje. Poznata kao mansarde, svoje ime duguju francuskom arhitekti Fransoa Mansaru.

Bez obzira na ovako dugu tradiciju, na našim prostorima, ovakva namena potkrovlja počinje bojažljivo da se pomalja tek osamdesetih godina prošlog veka. Povećana potreba za stambenim prostorom u gradovima, dovela je do toga da se tavanski prostori, do tada korišćeni kao stanarske ostave, modifikuju i pretvaraju u stambene jedinice.

Kako prvobitna namena ovih prostora nije bilo stanovanje, oni nisu ni bili projektovani tako da se u njima živi, pa su njihove slabe tačke bile smanjena visina, nedostatak prirodnog svetla i izostanak kvalitetne termoizolacije.

Sa pojavom svesti o potrebi izolovanja prostora i kvalitetnih materijala, potkrovlje se transformiše u prijatan životni prostor.

Takođe, pored izolovanja, trebalo je uvesti prirodno svetlo u novi stambeni prostor. Ovo se moglo postići na nekoliko načina: postavljanjem takozvanih krovnih badža, koje predstavljaju vertikalno izbacivanje fasadnih zidova na kojima se nalaze prozori, ili ugradnjom krovnih prozora.

U odnosu na investiciju, badže su višestruko skuplje od krovnih prozora i podrazumevaju intervencije kako na konstrukciji krova, tako i na krovnom pokrivaču.

Krovni prozori su sa stanovišta investiranja daleko povoljniji, ali se u prošlosti često događalo da ovako postavljeni prozori ne funcionišu na perfektan način. Najčešće su problemi bili izazvani lošim kvalitetom radova na ugradnji ili izborom nekvalitenog proizvođača prozora.

Za koji god od ovih načina da se opredelite, morate prethodno dobro da sagledate prostor i vaše potrebe. Prvi korak je odluka o veličini i rasporedu staklenih površina u odnosu na namenu svake posebne prostorije. Dnevni boravak, dečja i radna soba zahtevaju više svetlosti od spavaće.

Imajte na umu da postavljanjem krovnog prozora dobijate 30 procenata više svetlosti uz istu staklenu površinu, nego što se dobija od prozora postavljenog u vertikalnom zidu.

Donedavno, jedna od značajnih mana krovnih prozora je bila i to što njihovim korišćenjem nije moguće otvoriti vizuru, tj. ukoliko ih niste postavili na najnižem delu krovne ravni, niste mogli da kroz njih imate prijatan i lep pogled na okolinu. I ova mana je sada prevaziđena, pa u proizvodnim programima renomiranih proizvođača krovnih prozora možete pronaći i one koji će se lako transformisati i otvaranjem vašu sobu pretvoriti u terasu.

Ovi prozori se sastoje iz dva dela. Zatvoren, ovaj prozor omogućava lep i neometan pogled na okolinu, dok se njegovim otvaranjem može postići više efekata. Ukoliko otvarate samo gornje krilo, provetrićete prostoriju, ali ukoliko rešite da otvorite i donji deo, dešava se nešto posebno: donji deo postaje ograda terase, a gornji - njena nadstrešnica. Bez skupih radova na krovnoj konstrukciji, na ovaj način dolazite do terase za svega nekoliko sekundi.

Na ovaj način uvodite spoljašnji prostor u svoj dom, a da iz njega niste ni koraknuli. Dobićete dovoljnu količinu kvalitetne dnevne svetlosti, a prostor će izgledati prozračno.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar