Krediti poboljšali prodaju nekretnina

Novim merama vlade, poput subvencionisanih kredita za stanove i programa za masovnu stanogradnju, trebalo bi da se stabilizuje tržište nekretnina. U poslednjih godinu dana pale su cene na tržištu nekretnina. Kvadrat u užem gradskom jezgru prodaje po ceni nižoj i za 20 posto, dok se na obodima grada stan može kupiti po ceni kvadrata nizoj i do 40 posto.

Najveći građevinski poduhvat svakako je izgradnja pet hiljada stanova na lokaciji kasarne “4. juli” u Beogradu gde će se kvadrat prodavati za maksimalno 1.290 evra. Na cene stanova u Srbiji, a pre svega u Beogradu - prestonici skupih nekretnina, mogao bi da utiče projekat masovne stanogradnje.

“Na pet hiljada stanova sigurno će biti angažovano, u raznim periodima, u proseku od 1.500 do dve hiljade radnika raznih profila i zanimanja u građevinskoj industriji”, kaže Goran Rodić, sekretar građevinskog sektora PKS-a.

On dodaje da: "Nije bilo realno da pojedini investitori zbog lokacije a na uštrb kvaliteta formiraju cene koje su im omogućavale ekstra profit, koji je znatno iznad onog univerzalnog recepta da dobar posao, dobra investicija donosi investitoru 30 odsto zarede. Pojedinci su se bogatili pa su na uložen evro ili dinar dobijali još jedan. To više ne može.“

Agencije za prodaju nekretnina kažu da se stvari pomeraju na bolje. U Udruženju posrednika u prometu nekretnina kažu da je dosadašnja podrška investitorima i investicijama, konačno podigla tržište nekretnina na noge.

Sekulić je ocenio da će odluka vlade o subvencioniranju masovne stanogradnje dovesti do stabilizacije cena, jer će se znati cene po zonama. Od početka ove godine u centru Beograda, kao je rekao, najskuplje prodat stan je bio 2.500 evra po kvadratnom metru, dok se na periferiji prodaju između 900 i 1.100 evra.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Iako neki investitori prodaju stanove na vračarskom platou po ceni od preko tri hiljade evra po kvadratu, u ovom trenutku maksimalna cena po kojoj se u ovom delu grada prodaju stanovi iznosi od dve do 2.500 evra po kvadratu. Na Voždovcu, u zavisnosti od lokacij, stan se može kupiti po ceni od 1.350 do 2.100 evra po kvadratu. Stanovi su jeftiniji i u Zemunu gde se kvadrat plaća od 1.800 do 2.200 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar