Kreću zajmovi za nove stanove

Građani, koji planiraju da uz pomoć države dođu do krova nad glavom, od ponedeljka mogu da podnose zahteve za subvencionisane stambene kredite. Kako najavljuju u Ministarstvu finansija, sredstva za ove subvencije su operativna od 1. oktobra. Inače, rebalansom budžeta obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara za pomoć građanima u kupovini kvadrata i taj novac već postoji u državnoj kasi.

Država će tako u ovoj godini na subvencionisane stambene kredite potrošiti ukupno 2,2 milijarde dinara. Zbog povoljnijih uslova predviđenih uredbom o subvencijama u prvoj polovini godine „planulo“ je 1,7 milijardi dinara, koliko je bilo predviđeno Zakonom o budžetu. Tokom jula obustavljen je prijem novih zahteva, a nadležni su obećali da će rebalansom biti obezbeđena dodatna sredstva kao što je to praksa svake godine. Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, odobreno je oko 1.100 zajmova.

Oko dva meseca kasnile su isplate odobrenih subvencija pošto je državna kasa bila prazna. Nova Vlada Srbije uspela je da obezbedi 320 miliona dinara da zatvori preostale odobrene kredite, koji su bili u kvoti od 1,7 milijardi dinara.

Za nove zahteve, koje će građani podnositi svojim poslovnim bankama od ponedeljka, uslovi neće biti promenjeni.

USLOVI

Uslovi za odobravanje subvencionisanih stambenih kredita propisani su uredbom o subvencijama iz februara ove godine. Obavezno učešće kupca je pet odsto, a za ovu vrstu zajma mogu da apliciraju građani čiji je mesečni prihod do 150.000 dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar