Kompleks zgrada “Park siti” biće završen u novembru

Savremeni poslovno-stambeni kompleks na Limanu u Novom Sadu, popularno nazvan "Park siti", biće u novembru završen i spreman za useljenje, izjavio je danas vlasnik novosadske kompanije "Aleksandar nekretnine" Vojislav Gajić.

Gajić je podsetio da je "Aleksandar gradnja", koja je deo "Aleksandar nekretnina", ovih dana i zvanično preuzela holandsku firmu "Vondel kapital" i njen projekat "Park siti" i naglasio da će već od sutra on lično nadgledati radove, koji će biti obavljani 24 sata dnevno, kako bi bio doveden "u besprekorno stanje" u predvidjenom roku.
Na prvom sastanku sa izvodjačima i podizvodjačima radova, predstavnicima nadzornog organa i gradskih javnih preduzeća, posle preuzimanja izgradnje objekta...

„Aleksandar grupa“ na čelu sa Vojislavom Gajićem od juče je postala i zvaničan vlasnik „Park sitija“, najluksuznijeg stambenog kompleksa u gradu koji su prošle nedelje preuzeli od holandskog investitora, firme „Vondel kapital“.

Gajić je na sebe preuzeo obavezu da završi kompleks u finalnoj fazi radova, kao i da namiri „Vondelov“ dug prema banci od 35 miliona evra. Prema obećanjima novog vlasnika koji je, kako kaže, u posao ušao „iz hrišćanskih motiva“, „Park siti“ će do novembra biti konačno završen. park-sity-novi-sad-liman-4

- Mnogi me pitaju da li mi je to trebalo. Svi vi dobro znate, čak bolje nego ja, da je taj objekat izuzetno opterećen troškovima i da tu više nema prostora za neku zaradu. Pod uslovom da cene nekretnina koje su preostale budu mnogo više i u tom slučaju bićemo srećni ako na kraju bude pozitivna nula - rekao je juče Gajić, priznajući da mu „ovo nije trebalo“, ali da se posla ipak prihvatio iz, kako je rekao, emotivnih razloga.
- Naravno, mi smo poznati kao dobrotvori ovom gradu i ja bih rekao da ovo radimo kao humanitarnu pomoć - rekao je Gajić, napominjući da i od izvođača i podizvođača radova na ovoj zgradi očekuje „puno razumevanja, energije i odricanja kako bi se posao priveo kraju“.
- U protivnom, ko bude želeo da nam pravi problem, naravno, istom merom ćemo uzvratiti. Jer imamo puno materijala. Ali, nećemo se baviti prošlošću. Mi nismo istražni organ, jer ima tu puno stvari koje su urađene iz neiskustva, neznanja, ali ja to razumem. Velika je kriza, kupac dođe da kupi, pa Bože moj, hajde da mu prilagodimo to sve. To na kraju nikad ne ispadne dobro - objasnio je Gajić.
I dok Gajić smatra da su neiskustvo i neznanje doveli do probijanja rokova izgradnje i finansijskih problema u kojem se „Vondel“ našao, u ovoj firmi tvrde drugačije. Naime, holandski investitor je ovaj kompleks, vredan 45 miliona evra, trebalo da završi do oktobra 2009. godine. Radove je prolongirala svetska ekonomska kriza zbog koje je, kako tvrdi predstavnik ove firme za Vojvodinu Vladimir Gogoljev, banka počela da menja uslove kreditiranja.
- „Rajfajzen banka“ je po dolasku ekonomske krize smanjila kreditni opseg za devet miliona, a početnu kamatnu stopu sa 2,9 podigla na 8,3 odsto, što nas je primoralo da dalje radove na kompleksu finansiramo od prodaje stanova i lokala. Sve to nas je usporilo i dovelo do probijanja rokova - rekao je Gogoljev, ističući da je razlog izlaska „Vondela“ iz posla upravo u želji da zgrada što pre bude završena, kako bi svi kupci bili ispoštovani. Interesantno je da je kredit za završetak radova na „Park sitiju“ Gajić uzeo od iste banke, s tim što na jučerašnjoj konferenciji za štampu nije želeo da precizira po kojoj kamatnoj stopi. Gajić je juče demantovao i glasine da je sadašnji direktor „Aleksandar gradnje“ Zoran Ćulum bio zaposlen u „Rajfajzen banci“ u vreme kada je „Vondel kapitalu“ povećana kamatna stopa.
- Ćulum je tada već bio kod nas. Samo da vam kažem nešto: ja se ne bavim nikad kuloarskim pričama i ne bavim se nikad nekom argumentacijom koja ne stoji. To su stvari paušalne, kojima ja ne treba da se bavim. Da li je kamata sedam, osam ili devet. To je manje bitno. Ali da li neki prozor košta 100 ili 200, e to je velika razlika - rekao je Gajić.
„Aleksandar gradnja“ preuzela je „Park siti“ kada je više od 90 odsto radova završeno, tvrde u „Vondelu“, a neki od stanova su već i useljeni. U kompleksu od oko 60.000 kvadrata na uglu ulica Narodnog fronta i Šekspirove na Limanu ima 280 stanova i luksuznih apartmana površine od 30 do 420 metara kvadratnih, podzemna garaža sa oko 400 garažnih mesta. Pojedini stanovi, čiji kvadrat je stajao i do 2.200 evra, imaju svoje bazene, opremljeni su „nevidljivim“ klimama, liftovi vode direktno u stanove i kreću se tri metra u sekundi, a osvetljenje se programira.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar