Koliko stanova zaista treba Srbiji?

Realizacija projekta "Beograd na vodi" će oživeti domaću građevinsku industriju i stanogradnju, izjavio je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Domaći građevinari su u teškoj situaciji i vide šansu za sebe u gradnji "Beograda na vodi", jer je reč o velikom poduhvatu koji će trajati u narednih 20 godina, rekao je Rodić.

"U okviru Beograda na vodi bi se gradili pretežno luksuzni stanovi visokog standarda i mogli bi da se koriste proizvodi naše građevinske industrije", naveo je on.

Domaće firme bi tako mogle, kako kaže, da uposle svoje kapacitete, a radnici bi se susreli sa novim materijalima i na taj način stekli još jedno iskustvo, što bi im kasnije pomoglo za nastup u inostranstvu.

Rodić je rekao da bi zbog višegodišnje realizacije radova firme mogle da zapošljavaju radnike u redovan radni odnos, zbog čega bi rad na crno bi bio sveden na minmum.

"Naše firme bi se pojavile ka glavni ivzvođači i stekle referencu za nastup na instranim tražistima. Svakako će Beograd na vodi oživeti domaću građevinsku industriju", rekao je Rodić.

On je rekao da je stanogradnja trenutno na nivou koji je daleko ispod potreba Srbije za stanovima i uglavnom se gradi na lokacijama privatnih investitora.

"Dobar deo njih završava ili radi stanove koji su unapred plaćeni, a što se tiče nekih većih novih stambenih objekata u bliskoj budućnosti se još ne naziru", kazao je Rodić i dodao stanogradnja, inače, vuče dobar deo građevinske industrije.

Taj stručnjak Građevinske industrijske komore je nepomenuo da su trenutno cene takve da odbijaju investitore da počnu masovnije da grade i poručio da treba da bude manji deo kolača koji uzima država kroz razne doprinose, poreze, takse i drugo.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar