Koliko će vas koštati iznajmljivanje lokala?

Ako ste se odlučiti da pokrenete sopstveni biznis i potrebno vam je da iznajmite poslovni prostor. Naime, sada je pravi trenutak da iznajmite lokal, jer su cene zakupa pale za trećinu, u odnosu na period od pre dve godine.

Jedna od najvažnijih stavki prilikom planiranja preseljenja u nove kancelarije ili prilikom započinjanja novog posla, jeste pronalaženje adekvatnog prostora za rad ili proizvodnju. S obzirom da projektovani troškovi zakupa ulaze u troškove poslovanja, jasno je da se mora obratiti posebna pažnja prilikom pronalaženja prostora.

“Najvažnije je pronaći prostor koji će, pored željene lokacije, svojom cenom i mesečnim izdaccima, omogućiti stabilno poslovanje. To konkretno znači da je moguće planiranje troškova bez većih odstupanja na kratkoročnom i srednjoročnom planu, sa garantovanom cenom zakupa za određeni period, kao i precizno definisanim uslovima održavanja i ulaganja u prostor”, kaže Aleksandar Jugović, direktor agencije “Eurorent Beograd”.

Najskuplje je u Beogradu

Poslovni prostor u Beogradu može da se nađe za 150 evra mesečno, i to u centru- npr Čumićevom sokačetu, ali su ti prostori veličine oko 15 kvadratnih metara. Veći lokali u centru prestonice, od 70 do 300 kvadrata, mogu da se iznajme za 3.500 do 4.700 evra. Na Vračaru, na prometnom mestu, prostor od 80 kvadrata trenutno se može pronaći za oko 1.800 evra, a isti prostor u Borči za oko 800 evra.

Ako biste hteli ulični lokal od 100 kvadrata u Knez Mihajlovoj ulici, u pešačkoj zoni, to bi vas mesečno koštalo oko 7.000 evra.

“U Beogradu je u poslednje dve godine primetan trend stabilizacije cena, bez velikih oscilacija. Cene su trenutno niže za 30 odsto nego što su bile pre dve godine, što je dosta manje od traženog i očekivanog nivoa, ali je trend na tržištu da se ide ka ukrupnjavanju poslovnih prostora i lokala, sa zadržavanjem nižeg cenovnog ranga”, kaže Jugović.

U Novom Sadu, sudeći prema našim podacima, za lokal u Bulevaru Oslobođenja od oko 200 kvadrata, potrebno je odvojiti od 1.500 do 2.000 evra mesečno, ali biste za isti novac mogli da dobijete i duplo više kvadrata, ali na Petrovaradinu.

Manji lokali u Novom Sadu, mogu da se iznajme po ceni od 10 evra po kvadratnom metru, a toliko novca je potrebno i kada iznajmljujete lokale u Nišu, dok je u Kragujevcu, primera radi, za prostor od oko 40 kvadrata mesečno potrebno oko 450 evra.

“Najudarnije zone, kako u Beogradu, tako i u drugim delovima Srbije, uvek će imati veću cenu u odnosu na sve druge lokacije. Prisutan je blagi rast cena u ponudi u komercijalnom sektoru, u segmentu poslovnih prostora i kancelarija. Jedan od razloga je povećanje aktivnosti uslužnih delatnost i manjih proizvodnji, a između ostalog i zbog slabije ponude novih poslovnih zgrada i lokala”, objašnjava naš sagovornik.

Kako proveriti nekretninu?
Pronalaženje adekvatnog poslovnog prostora nije ni brz ni jednostavan proces, i mi vam savetujemo da proverite sve detalje u vezi sa vašim budućim prostorom, ali i zakupodavcem. Ukoliko prostor tražite preko agencije za posredovanje u prometu nekretnina, to bi za vas trebalo da učini vaš agent. Od agenta obavezno tražite da uradi kontrolu stanja i statusa potencijalnog zakupodavca, jer postoje firme koje su u blokadi, nelikvidne, gde je u toku proces plenidbe od strane poveritelja.

„Svojim znanjem i iskustvom na tržištu, agent radi stručnu analizu potreba klijenta i formira pogodnu ponudu u skladu sa zahtevima, a sam proces pronalaženja poslovnog prostora zahteva, između ostalog, i detaljnu proveru boniteta svih učesnika pravnog posla”, objašnjava Jugović.

Za kupovinu lokala potrebno od 10.000 do milion i po evra
Ukoliko vama nije dovoljno da zakupite lokal, već želite da budete gazda svog prostora, to će vas, u zavisnosti od kvadrature, lokacije, opremljenosti lokala koštati od 10.000 evra do 1,5 milion evra. Najskuplji su, tradicionalno, najveći lokali u centru prestonice, ali jaku cenu “drže” i novosadski lokali.

U Subotici su cene niže, ali i dalje nije jeftino,za kupovinu poslovng prostora potrebno je izdvojiti od 16.000 do 288.000 evra.

Ako se odlučite za kupovinu, umesto iznajmljivanja, morate platiti i porez na dodatu vrednost (PDV). U takvom slučaju obračunava se opšta stopa PDV-a koja iznosi 20 odsto, za razliku od stambenog koji se obračunava na osnovu posebne poreske stope u visini od 10 odsto. To znači da ćete za kupovinu poslovnog prostora biti u obavezi da platite duplo veći PDV, nego prilikom kupovine stana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar