Koji je vaš tip gazde?

U nemogućnosti da kupe sopstveni stan ili kuću, mnogi građani se odlučuju za iznajmljivanje istih. Pored cene iznajmčjivanja stana, želja da stanodavac bude što bolji i da nekretnina bude u očuvanom stanju, dva su najčešća razloga prilikom odabira nekretnine.

Zbog toga ćemo vam ovom prilikom predstaviti koji sve tipovi „gazde“ postoje, iz kojih razloga izdaju svoje nekretnine, kao i kakve su cene iznajmljivanja stanova u gradovima Srbije.

Dr Đorđe Mojović, autor publikacije „Stanovanje pod zakup“ naglašava da je stanodavce moguće grupisati u različite kategorije na osnovu brojnih kriterijuma. Neki od njih su: različiti motivi za izdavanje stanova, ciljne grupe, ali i broj nekretnina koje oni poseduju i žele da izdaju.

Prva grupa su tzv. mali stanodavci, ljudi koji izdaju svaki slobodan prostor: stan, sobu, garažu, kako bi zaradili novac i imali siguran mesečni prihod od rente. Zbog toga, usled krize, najveći broj stanodavaca u Srbiji i pripada ovoj grupi. Neki od njih su svesni da je stanove potrebno dobro opremiti i renovirati kako bi se izdali po većoj ceni, dok drugi smatraju da je to bespotrebno.

Mnoge agencije za nekretnine savetuju buduće stanodavce da je ulaganje u nekretninu veoma važan korak, jer je to jedan od načina da se stan izda po boljoj ceni. Primer za to je Novi Sad, u kome je po ceni od oko 200 evra moguće izdati stan kako u novogradnji, tako i stari, dobro renoviran veći stan. Zbog toga, vlasnici luksuznih stanova u ovom gradu, za mesečnu kiriju mogu da dobiju od 500 evra pa naviše.

Postoje i oni stanodavci koji su do stana došli putem nasledstva, ili jednostavno imaju nekretninu koju ne žele da prodaju, ali nemaju novca da plaćaju mesečne dažbine, poreze i održavanje. Zbog toga im je u interesu da ovakvu nekretninu izdaju, kako bi neko umesto njih plaćao račune. Pošto je osnovni motiv da stan ne bude prazan, njihova mesečna renta je obično i niža od tržišne. Ovakva situacija naročito je zastupljena kod iznajmljivanja lokala i poslovnih prostora, pa je u Beogradu, Pančevu, ali i mnogim drugim gradovima širom Srbije lokale moguće iznajmiti po cenama od 100 evra, kako bi se samo pokrili troškovi.

Treća grupa stanodavaca, jesu tzv. komercijalni, profitno orijentisani stanodavci, koji su slični malim stanodavcima, ali imaju više kapitala za investiranje, pa posluju na mnogo profesionalniji način. Oni obično zapošljavaju obučene ljude, agente da upravljaju njihovim stanovima za izdavanje. Komercijalnih stanodavaca u Srbiji ima malo i oni su uglavnom zastupljeni u većim gradovima.

Važno je naglasiti da, bez obzira o kom stanodavcu je reč, svi treba da poštuju osnovne propise i pravila prilikom izdavanja nekretnina.

Cene iznajmljivanja dvosobnih stanova u Srbiji
Beograd:200-500 evra
Novi Sad: 100-200 evra
Smederevo: oko 130 evra
Valjevo: 100-120 evra
Šabac: 100-150 evra
Zrenjanin: oko 150 evra
Požarevac: 130-150 evra

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar