Kirija ne zna za krizu

Pred septembar i povratak studenata iznajmljivanje stanova u gradovima Srbije uobičajeno sve skuplje. Za sobu u Beogradu traže 190 evra. Smeštaj u Kragujevcu papren zbog 4.000 stranaca

Akademci spremaju ispite, a roditelji pare. Povratak studenata na fakultete i ovog septembra će uzdrmati tržište nekretnina u Srbiji. Cene soba i stanova u većini univerzitetskih centara početkom jeseni porastu najmanje za petinu. I ove godine najveći izdatak imaće roditelji čiju je decu put do diplome doveo u prestonicu. Cene zakupa soba i stanova u Beogradu su najmanje 50 odsto veće nego u drugim gradovima Srbije.

BEOGRAD - U prestonici ni iznajmljivanje sobe nije jeftino. Cene se, u zavisnosti od dela grada, kreću od 80, pa do 150 evra. Ima stanodavaca koji i sobu na Banjici od 20 kvadrata cene čak - 190 evra mesečno. Iako se dugo priča o padu cena nekretnina, u agencijama kažu da je reč o simboličnim promenama.

Soba u glavnom gradu može da se iznajmi za 100 evra mesečno - kažu u agenciji „Beostan“. - Jednosobni stan u proseku košta 200 evra mesečno, a dvosobni može da se nađe za 300 evra. Vlasnici traže i znatno više novca, ali sve zavisi od lokacije i opremljenosti stana. Rente su nešto manje nego prošle godine, ali nije to značajno pojeftinjenje. Ni interesovanje nije kao nekada. Ranijih godina u septembru su se jedva pronalazili slobodni stanovi, a sada je potražnja značajno manja.

NOVISAD - Stan se u Novom Sadu može zakupiti i za 70 evra, dok se cene soba kreću od 50, pa do 100 evra. Tarife se ne menjaju već nekoliko meseci. Za 70 evra, kako objašnjavaju u agencijama koje se bave izdavanjem stambenog prostora, može se zakupiti prazna manja garsonjera, udaljena od centra grada, i, najčešće u nadogradnji, bez lifta.

- Najtraženiji su, već tradicionalno, jednoiposobni stanovi na Grbavici, u novijim zgradama - kaže Dejana Dabić, iz agencije „Real haus“. - Cena zakupa ovakvog stana kreće se od 160 do 200 evra, u zavisnosti od toga kako je opremljen, na kom je spratu i u kakvoj je zgradi. Stanovi oko univerzitetskog kampusa, interesantno, nisu tako popularni, pošto su u okolini u glavnom starije zgrade.

NIŠ - Stanovi za izdavanje u Nišu se nude i po ceni od 100 evra mesečno, na periferiji. U širem cenu grada mesečni najam košta do 150 evra. To je prosečna kirija za jednoiposoban namešten stan sa centralnim grejanjem, klimom i kablovskom televizijom, nedaleko od Ekonomskog fakulteta. Desetak evra više mesečno potrebno je da se izdvoji za kompletno namešten stan, iste površine, kod Medicinskog fakuleta. A oni koji iznajmljuju sobe, moraće mesečno da odvoje 85 evra.

KRAGUJEVAC - Trošak iznajmljivanja kvadrata u Kragujevcu, osim studenata, „zidaju“ i zaposleni u „Fijatu“. Na fakultetima kragujevačkog Univerziteta studira oko 12.000 visokoškolaca, a više od dve trećine je iz drugih gradova Srbije. Istovremeno zbog posla u fabrici automobila u ovom gradu boravi i oko četiri hiljade Italijana i Poljaka.

- Iznajmljivanje kuća, stanova i soba je zato skoro za 30 odsto skuplje u odnosu na druge gradove u centralnoj Srbiji - tvrde u agencijama za iznajmljivanje prostora. - Gosti koji dolaze zbog posla u Fabrici automobila uvećali su zakupnine luksuzno opremljenih stanova od 60 do 80 kvadrata za bar sto evra. Ti stanovi su se izdavali za oko 200 evra, a sada ih je teško naći ispod - 300.

To je za sličan procenat uvećalo muke studenata. Oni su, u naseljima oko Univerziteta i Studentskog doma (poput naselja Bubanj), u solidno opremljenim stanovima krevet plaćali oko 50 evra. Sada taj smeštaj košta bar 80 evra.

VRANJE - Cene stanova i soba za izdavanje tradicionalno skaču u septembru i do 20 odsto, tvrde podstanari. I to zato što gradu nedostaje studentski internat, a u gradu postoje Učiteljski fakultet i Viša škola strukovnih studija. Soba sa upotrebom kupatila i kuhinjom može da se nađe za 50 pa do 80 evra, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta smeštaja. Cena jednosobnih stanova je od 100 do 150 evra, dok je cena stana sa većom kvadraturom i do 300 evra. Zanimljivo je da u Vranju ne postoji nijedna agencija za nekretnine, pa se traženje i izdavanje svodi na male oglase u lokalnim medijima i flajerima izlepljenim po gradu.

DOSETLJIVI U KUĆE

Dosetljivi akademci mogli bi najbolje da prođu, pod uslovom da okupe dovoljno cimera, ukoliko iznajme čitavu kuću. U Kragujevcu kažu da su najorganizovaniji studenti završnih godina i oni na obodu centralne zone iznajmljuju kuću za oko 150 evra mesečno. Slično je i u Vranju. Dok stan od 70 kvadrata ne može da se iznajmi za manje od 200 evra, sprat kuće ili čak i cela kuća može da se nađe za 100, pa i 80 evra.


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar