Kazne do 50.000 dinara za neodržavanje zgrade

Kragujevačani ubrzano rade na primeni predloga novog Zakona o uređenju stambenih zgrada.

Od 1.000 zgrada, 900 je bez organizovane Skupštine stanara, a ukoliko se stanari ne organizuju, prema novom zakonu lokalna samouprava će im nametnuti svog upravnika.

Bitno je da stanari budu svesni da je zgrada od podruma do krova njihova i da moraju da je održavaju, kažu kragujevački stanari. U suprotnom, moraće da sarađuju s nepoznatim upravnikom.

“Niko bolje ne poznaje naše probleme nego mi sami koji stanujemo u tim zgradama. Sutra da dođe neki prinudni upravnik, njemu moraš da kažeš, jer on neće znati a naplatiće normalno svoj rad koji mi moramo da mu kažemo i opet da izdvojimo neka sradstva za saniranje zgrada“, kaže Ratko Marjanović, predsednik Skupštine stanara Aerodrom.

“Jednostavno neće imati topli komšijski odnos, koji bi imali sa čovekm koji im je predsednik Skupštine stanara koji živi u samoj toj stambenoj jedinici“, ističe Mladen Šurlan iz Kragujevačkog kućnog saveta.

Prema Novom zakonu o uređivanju stambenih zgrada ukoliko stanar ne bude plaćao redovno održavanje zgrade biće novčano kažnjen.

“Kaznene odredbe idu od 5 do 50.000 dinara u zavisnosti koji deo tih kaznenih odredbi se primenjuje odnosno šta se od tih odredbi krši“, objašnjava Dragan Šimšić iz Kragujevačkog kućnog saveta.

“Ono što je najteže predsedniku stanara jeste da natera ljude da reaguju da se okupe, da se donesu zajedničke odluke, da snose odgovornost u slučaju kvara u zgradi“, ističe Jelena Rašković, predsednica Skupštine stanara, Kragujevac.

Zastareo kragujevački kućni red donet je 1993. i na njegovu izmenu Kragujevčani još uvek čekaju. Što su pravila preciznija lakše je kazniti one koji ih se ne pridržavaju.

Iako predsednici Skupština stanara uveliko rade na realizaciji novog Zakona o uređenju stambenih zgrada, čelnici grada nisu hteli da komentarišu ovaj zakon jer on još uvek nije usvojen.

Fasadu ili pojedine prostorije stanari mogu da iznajme firmama i imaju mesečnu zaradu za održavanje zgrade. To je deo dobre organzovanosti. Oni odgovorni, održavaju sve prostorije, dok drugima izgleda životni prostor počinje tek kada prekorače prag svog stana. Od hiljadu zgrada u Kragujevcu stotinu ima zvanično organizovane Skupštine stanara. Kragujevački kućni savet očekuje da će predlog Zakona o uređivanju stambenih zgrada biti usvojen do kraja leta kako bi se ubrzalo sređivanje višespratnica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar