Kanarevo brdo

Kanarevo brdo je naselje u opštini Rakovica, u Beogradu.

Kratak istorijat i priroda

Pre Drugog svetskog rata celo brdo je bilo u privatnom vlasništvu. Poslednji vlasnik pre nacionalizacije, bila je izvesna Ruža Kanar, udovica čoveka po kome je kasnije i ceo kraj nazvan. Urbanizacija je počela 1946. godine, ali prve konture gradskog naselja su počele da se naziru tek krajem 60-ih godina 20. veka, kad je izgrađeno 5 solitera uzduž ulice Ivana Mičurina. Ubrzo je u saobraćaj puštena i "glavna kičma", Borska ulica, pa i prva autobuska linija, 47. Najviša zgrada je postala siva petnaestospratnica u centru naselja 70-ih godina. U novijem delu naselja, bližem Košutnjaku, nalazi se ulica Srpskih Udarnih Brigada, u kojoj je ispostava Doma Zdravlja Rakovica [1]. Među najinteresantnijim zgradama je ona, koju je danas zakupila kompanija "WEG", koja je izgrađena 80-ih, a pritom promenila nekoliko namena.

Kanarevim Brdom protiče i jedan potok, međutim kako je naselje građeno, on je izmešten ispod zemlje, betona i asfalta, mada se njegovi delovi i dalje mogu videti u dvorištu OŠ "Ivo Andrić". Više potoka i potočića sa Kanarevog, Banjice, Miljakovca, sprovedeni su cevima do obližnje Topčiderske reke.

Prakticni podaci

Prevoz

Ovo naselje je povezano sa centrom grada linijama autobusa 47 (u drugom smeru do Resnika), 48 (u drugom smeru do Miljakovca 3) i 59 (u drugom smeru do Petlovog Brda), Sa Voždovcem sa jedne i Banovim Brdom sa druge strane vozi se linijom 50, a sa Novim Beogradom relativno novijom linijom 94. Takođe, moguće je otići i direktno u Makiš linijom 54, a nedavno je pokrenuta i linija minibusa E5, koja vodi do Zvezdare.

Skole

Na Kanarevom Brdu se nalaze dve osnovne škole: "Ivo Andrić" i "Đura Jakšić", kao i Srednja Zanatska Škola "Petar Leković".

Tereni i parkovi

Gotovo svaka zgrada je okružena određenom parkovskom površinom, a takođe postoji nekoliko terena za košarku i mali fudbal. Veliki broj dece i mladih odlazi i na teren oko Miljakovačkog izvora, kao i u dvorišta osnovnih i srednje škole.

Snabdevanje

Snabdevanje stanovnika naselja se uglavnom vrši iz supermarketa iz lanca "Maksi", ali i sa manje zelene pijace, kao i mnoštva manjih radnji. Stanovnici neretko nabavljaju namirnice i sa pijaca iz susednih naselja, kao što je Banjica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar