Kaluđerske Bare

Kaluđerske Bare su zaseok, središte na planini Tari. Kao jedno od naseljenijih oblasti na planini Kaluđerske Bare predstavljaju turistički centar planine Tare. Na Kaluđerskim barama se nalaze hoteli: "Omorika, "Javor", "Beli bor" i brojni manju privatni apartmani.

Kaluđerske bare su udaljene od Bajine Bašte 16 kilometara. To je jugistočni deo Tare kao i najpoznatiji turistički centar . Na krečnjačkoj podlozi rastu prelepe šume crnog, belog bora, jele, smrče… Kaluđerske bare su u turističkom smislu možda najlepši deo Tare i nalaze na nadmorskoj visini od 1059 m. Postoje uređene pešačke staze kao i staze za skijanje i sankanje.

Početak organizovanijeg bavljenja turizmom na Tari upravo je i vezan za ovu lokaciju. Prvi je to počeo iguman manastira Rače Zaharije Milekić koji je podigao prve smeštajne kapacitet na Tari zvani Stanovi u periodu između dva svetska rata. Imali su 60 ležajeva u tri objekta (zidana vila na sprat, planinska kuća i stara kuća), a do njih se dolazilo vozom do železničke stanice u Kremnima, a po goste koji su se najavili ljudi iz manastirskog letovališta su dolazili sa konjskom zapregom po njih. Ovaj put je trajao i do 2 h. Pored ovoga 1935.god. podignuto je oporavilište sa 16 soba koje je kasnije pretvoreno u hotel ‘` Tara ‘`.

Danas se na Kaluđerskim barama nalaze savremeni hoteli Omorika, Beli bor i Javor a pored njih nalaze se lepo uređeni privatni kapaciteti sa sobama različitih kategorija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar