Kako u Srbiji biraju nekretninu?

Na tržištu nekretnina Srbije primetna je povećana tražnja i postoji jaka kupovna moć u sferi nekretnina.

U tome su saglasni bili učesnici panela “Srpsko tržište nekretnina: višak komercijalne i stambene imovine“.

„Prodaju se i kvalitetni i stanovi nižeg kvaliteta”, izjavio je predsednik Upravnog odbora Klaster Nekretnine Nenad Đorđević na panelu nedavno održanom u sklopu treće srpske konferencije o razvoju nekretnina i infrastrukture.

Tražnja, prema njegovim rečima, zavisi od dva faktora.

„Jedan je psihološki faktor, odnosno osećaj kupca u vezi s tim da li će cene nekretnina padati i samim tim da li se njihova investicija u tom trenutku isplati, a druga stvar je da li sredstva može negde drugde da uloži u Srbiji po povoljnijim uslovima”, izjavio je Đorđević.

U Srbiji, međutim, za razliku od drugih ekonomija, građani nemaju poverenja u finansijske institucije, i nekretnine su, kako kaže, uvek bile jedan od najznačajnijih vidova štednje.

“I u najbolje vreme stambeni krediti kao faktor koji je izazivao tražnju nisu prelazili 25 posto, kao što je situacija i danas”, izjavio je on

Ana Vuković, regionalni direktor za Grčku i Srbiju kompanije Colliers, izjavila je da na tržištu nekretnina Srbije ne postoji prezasićenost nekvalitetnim proizvodima, da postoji kupovna moć u sferi nekretnina i da je u našoj zemlji u toku pozitivna faza.

Osvrnuvši se na grčko tržište nekretnina, koje je već osam godina pogođeno krizom, kako u sektoru stambenih tako i u sektoru komercijalnih nekretnina, Vuković je izjavila da se u komercijalnom sektoru Grčke obave svega 4 ozbiljne transakcije za 24 meseca, što je jako nizak procenat transakcija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar