Kako do bolje zagrejanih stanova

Na Svetski dan eneregtske efikasnosti, u Srbiji oko 80 odsto kuća nema ni izolaciju. Kroz niže račune, ulaganja u energetsku efikasnost se brzo isplate, jer su uštede energije od 20 do čak 70 odsto.

Zbog loše izolovanih zidova, tavana, podruma, dotrajale stolarije i neefikasnih električnih uređaja, samo domaćinstava potroše čak 50 odsto energije. Građani znaju koliko je važno poboljašati eneregtsku efikasnost.

Veoma je nelagodno kada duva košava, a u stanu bez obzira što su zatvorena vrata i prozori vetar može da podigne i tepih, žale se građani.

Od pre dve godine, sve nove zgrade i kuće moraju imati energetski pasoš. Bez njega nema upotrebne dozvole i u njemu piše koliko objekat troši struje, energije za grejanje i hlađenje. Stručnjaci upozoravaju da neki investitori kako bi prošli jeftinije posegnu za nekvalitetnim izolacionim materijalima.

Goran Rodić iz "Građevisko-industrijske komore" ističe da najveći deo materijala potiče sa crnog tržišta.

- Neophodno je da nazorni organi koji vode veće lokacije i veće objekte, kontrolišu materijale i ateste i da li se poštuju propisi i tehnologija postavljanja tih materijala. Lepo na svakom izolacionom materijalu sa legalnog tržišta piše kako se radi – navodi Rodić.

Načelnica "Odeljenja za energetsku efikasnost" Jasminka Pavlović kaže da je tehničkim propisima uređen kvalitet određenih proizvoda.

- Svaki investitor koji kod svog izvođača želi da proveri da li mu ugrađuje kvalitetan materijal treba da traži određene sertifikate, deklaracije i izveštaje određenih proizvođača – napominje Pavlovićeva.

Država je formirala budžetski "Fond za energetsku efikasnost". Najavljuju povoljne krediti za te namene. Za obnovu stambenih objekata moći će da konkurišu građani, a prvi put i skupštine stanara i lokalne samouprave.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar