Jeftini kvadrati u Vojvodini

U  13 opština i gradova Srbije, kako je to predviđeno juče potpisanim sporazumom sa ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja,  počeće izgradnja stanova za socijalno ugrožene.

Za prodaju će biti izgrađeno 1200 stanova po ceni od 600 do 700 evra za kvadrat, koji se kupuju na kredit  sa kamatom do 4 odsto,  dok će 500 stanova biti iznajmljivani po ceni od 40 do 80 evra mesečno. Najveći deo novca za izgradnju obezbedila je Razvojna banka Saveta Evrope (32 miliona evra), a jedan od uslova za opštine je da pored učešća i detaljnih regulacionih planova  imaju  i Agenciju za socijalnu stanogradnju.

Nažalost, ili na sreću (ako to znači da Vojvođani odlično žive), samo 3 opštine u pokrajini gradiće stanove za socijalno ugrožene, i to Pančevo i Kikinda koji su oformili agenciju, i Zrenjanin gde je agencija za socijalnu stanogradnju u osnivanju.

Ni drugi državni projekat podrške građevini, projekat masovne stanogradnje, još nije prešao granice Beograda.

Pola godine nakon početka radova gradilišta na Voždovcu na lokaciji  bivše kasarne 4. juli, gde država subvencioniše gradnju više od 4 i po hiljade stanova, Novosađani još uvek nemaju priliku da kupe jeftine kvadrate. Po rečima ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića za projekat masovne stanogradnje u toku su završni pregovori sa Novim Sadom, a gradilište na lokaciji kasarne Jugovićevo sa prvim radovima počeće sledeće godine.

"U Novom Sadu locirali smo kasarnu Jugovićevo, kao lokaciju koju ozbiljno razmatramo. U ovom trenutnu razgovaramo sa gradom, jer to je projekat koji radimo u saradnji sa lokalnim samoupravama. Građevinska direkcija Srbije je spremna da masovnu stanogradnju otpočne sledeće godine. I ono što je  još važno, ministarstvo je ponudilo i pomoć što se tiče građevinske dokumentacije i izrade samog projekta, ali kad je u pitanju Novi Sad, cene i uslovi u nadležnosti su grada. A ja sam siguran da ćemo sledeće godine otvoriti to gradilište", rekao je Dulić.

Uz izgradnju jefitnih kvadrata, gde država preko banaka subvencionira kamatu investitoru, ministar Dulić, najavio je i da će u budžetu za sledeću godinu biti izdvojena i sredstava  za one koji stanove kupuju. Subvencionisani stambeni krediti i osiguranje kod nacionalne agencije trenutno su, zbog toga što je novac za ovu godinu potrošen, obustavljeni, ali će sredstava od Nove godine, ponovo biti.  Da bi prosečnoj porodici obezbedili jeftin kredit za krov nad glavom po ceni mesečne kirije, kako najavljuje ministar Dulić, država bi  u narednim godinama mogla osnovati i Hipotekarnu banku koja bi pod posebnim uslovima kreditirala građane.

O tome koliko će koštati jeftin, a kvalitetan kvadrat stana u Novom Sadu (neke ranije najave su bile 895 evra po kvadratu), i kakvi će biti uslovi za investitore i za kupce, kako su nam obećali iz kancelarije gradonačelnika,  bićemo u mogućnosti da saznamo u toku sledeće nedelje u Zavodu za izgradnju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar