Iskorenjivanje bespravne gradnje prioritet gradske inspekcije u Beogradu

Zagorka Panić, gradska sekretarka za inspekcijske poslove, najavila je da će se vrlo brzo krenuti sa rušenjem bespravno podignutih objekata koje je popisala gradska inspekcija u proteklom periodu.

– Mi smo u junu počeli sa akcijom popisivanja svih aktivnih gradilišta na teritoriji deset centralnih gradskih opština, dok će preostale opštine biti uključene u narednoj fazi. To je prvi put da je neka gradska vlast rešila da popiše sva gradilišta, da imamo sve na jednom mestu, utvrdimo koliko ima bespravne gradnje, a koliko je onih koja su legalna, sa građevinskom dozvolom. Tokom akcije u kojoj su učestvovali svi gradski, republički i opštinski inspektori utvrđeno je da na teritoriji deset gradskih opština postoji 754 aktivna gradilišta. Od tog broja 302 gradilišta su u nadležnosti gradske građevinske inspekcije, a 451 u nadležnosti gradskih opština. Na 84 gradilišta nije evidentiran investitor, gradi se bez tehničke dokumentacije i bilo kakvog plana. Delegacija grada imala je tim povodom sastanak sa Javnim tužilaštvom, gde smo dogovorili da saradnja između grada, tužilaštva i MUP-a bude bolja i brža, kako bismo što pre utvrdili ko su ti investitori. Takođe, od ukupnog broja gradilišta, u 75 slučajeva se odstupilo od građevinskih dozvola, što je takođe predmet naše pažnje, donošenja rešenja i uklanjanje tog dela. Ponoviću i ovog puta da je gradnja bez građevinske dozvole krivično delo, a objekti za koje je postupak doveden do kraja, doneta pravosnažna i izvršna presuda biće srušeni – rekla je Zagorka Panić, istakavši da postoji potreba da opštinski inspektori češće izlaze na teren, kako bi sprečili nelegalnu gradnju na samom početku.

Ona je naglasila da je sledeća faza na Sekretarijatu za legalizaciju, koji treba da proveri status sva 754 gradilišta i uputi dopise opštinama za postupanje u skladu sa zakonom.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove istakla je da se nastavlja i sa svim drugim redovnim akcijama.

– To su najčešće akcije na uklanjanju nelegalnih prodavaca sa pijaca, u saradnji sa Komunalnom policijom, kontrola nepropisno parkiranih vozila na zelenim površinama i druge. Da bi se red održao na duži rok, potrebno je ipak da kontrole opštinskih inspekcija budu što češće – rekla je Zagorka Panić, apelujući na građane da se pridržavaju komunalnog reda.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar