Gužve kod notara za ugovore o stanovima

Skoro mesec dana, kupoprodajni ugovori overavaju se kod 94 javna beležnika, a tamo gde ih nema i dalje u sudovima. Za kratko vreme, isplivalo je mnogo problema. Agenti za nekretnine kažu da notari donose sigurnost u prometu nekretnina, imaju svoj cenovnik, ali se na njihove usluge duže čeka. S druge strane, advokati tvrde da im notari oduzimaju pravo na rad.

Uvođenje notara izazvalo je zastoje i gužve i tamo gde još nisu počeli da rade. U Požegi je promet stanova stao, žale se i prodavci i advokati.

"Danas smo imali situaciju da je čovek iz Ciriha proveo pet dana i da nismo uspeli da overimo načinjen ugovor", kaže Milijan Krejović, prodavac stanova.

"To traži vremena i čekanja, pa se ostavlja kontakt telefon da se pozovu ti koji su zainteresovani da dođu u sud kad sudija bude imao vremena", kaže Zoran Stjepanović, advokat u Požegi.

Međutim, u osnovnom sudu u Požegi tvrde da nema čekanja i da se posao završava u jednom danu.

"U ovom sudu nema zastoja overe ugovora nepokretnosti, osim potrebnog vremena dva do tri sata da bi postupajući sudija po rasporedu sačinio ugovor na osnovu potpune dokumentacije", kaže Ljubinko Petrović, v. d. predsednika Suda u Požegi.

U prestonici, gužve kod notara, ali su agenti za nekretnine zadovoljni. Kažu, povećana je sigurnost jer notari proveravaju svu dokumentaciju pre nego što sačine javnobeležnički zapis.

Javni beležnik Natalija Adžić kaže da to više nije overa potpisa, već i potvrđivanje sadržine isprave.

"Dešava se da vam stranka donese dokumentaciju i da ta dokumentacija nije dovoljna za sačinjavanje javnobeležničkog zapisa. Ako je neko sagradio nelegalan objekat i kaže: 'Ja sada hoću da prodam', to ne može. Mora da pruži dokaz da je taj stan urađen u skladu sa građevinskom dozvolom da ima urednu dokumentaciju", kaže Adžićeva.

Ali, zato notari naplaćuju više nego sudovi.

"Za nepokretnost koja je bila otprilike oko 100 hiljada evra za overu samo potpisa pred sudom je koštalo 39 hiljada dinara. Danas za jedan ugovor koji će notar sastaviti i overiti u toj protivvrednosti košta 50 hiljada dinara. Znači, tu je sadržana i provera dokumentacije i sastavljanje tog ugovora", kaže Aleksandra Kon iz agencije za nekretnine.

Uvođenje notara otežava i prodaju stanova u izgradnji.

"U ovom trenutku smo ugovorili prodaju za više od milion evra, a ni jedan jedini priliv po tom osnovu ne možemo da ostvarimo zbog te okolnosti", kaže Vladimir Ilić, vlasnik građevinske firme.

"Poznato je da banke, u principu, odobravaju kredite za 80 odsto završenih stanova. Međutim, trenutno je veliki problem overiti kupoprodaji ugovor za stan koji nije uknjižen", kaže Dragan Jovanović iz agencije za nekretnine.

Na overu kod notara čeka se desetak dana. Ako se stranci žuri, a ima sve papire, posao može da se završi i u roku od dva dana. Trebalo bi da bude i brže kada, umesto sadašnjih 94, dobijemo 371 notara, kako je planirano.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar