Grci prodaju stanove na moru za sitne pare: Evo kako do apartmana za samo 20.000 evra!

Pre nego što se upuste u kupovinu stana ili kuće od primamljivih 20.000 evra u Grčkoj, Srbi moraju dobro da razmisle na koji će se način upustiti u taj posao da ne bi upali u probleme iz kojih će se teško iskobeljati.

Ako se u taj izazov upuste sami ili preko neproverenih agencija, može im se desiti da kupe nekretninu ogrezlu u dugove, da je stan na koji su bacili oko već prodat ili da im „prijatelj“ Grk, kod koga letuju godinama, umesto placa proda njivu na kojoj je zabranjena gradnja.

Lažni oglasi

- Opasnost za kupce su lažni oglasi na internetu s nepostojećim brojevima telefona koji su se nedavno pojavili. Takođe, mnoge nekretnine koje se nude u oglasima već su prodate, a preko njih agencije pokušavaju da privuku kupce i nude im nešto drugo. Kupci bi trebalo da biraju zvanične sajtove koji sadrže podatke o sedištu agencije za nekretnine ili po preporuci prijatelja - upozorava Ana Pavlica Majorov, vlasnik agencije „Roman“, specijalizovane za grčko tržište nekretnina. Pored sume za stan, kupci moraju da računaju i na dodatne troškove koji se kreću od najmanje 3.000 evra.

Porez i notari

- Na stan koji kupi za 20.000 evra kupac mora da plati porez na prenos apsolutnih prava 650 evra, overu kod notara i uknjiženje 750 evra, agenciji za nekretnine najmanje 1.000 evra. Svi troškovi se kreću od tri do 10 odsto vrednosti nekretnine - objašnjava Pavlica. Ona ističe da je najvažnije da novac za kupovinu u Grčkoj uđe na legalan način.

- Ako se plaća kešom, potrebno je prijaviti na grčkoj granici, gde se dobije deklaracioni dokument da je novac unet na legalan način. Za veće sume od 20.000 evra najbolji način je transfer s računa na račun. To je komplikovanije, traje mesec dana i uključuje bankarsku proviziju od oko jedan odsto. Potrebno je da sudski tumač prevede prvi ugovor i da ga overi apostil pečatom, a kada se novac prebaci, potpisuje se drugi ugovor, kojim se potvrđuje da je novac isplaćen. Bez bankarske provizije to košta oko 250 evra više od isplate u gotovini - kaže Pavlica. Da biste kupili stan u Grčkoj na kredit, nekretnina mora biti potpuno čista.

- Tada se sva suma novca mora prebaciti na račun u Grčkoj. Poteškoće mogu nastati ako stan ima dugovanje koje mora da se izmiri pre potpisivanja ugovora. U suprotnom, ne nadajte se da će vam prodavac ikad isplatiti dugovanja koja mogu da budu samo za vodu i do 1.000 evra - ističe Pavlica Majorov.

NEOPHODNI PAPIRI

pasoš
deklaracioni dokument s granice da je novac unet legalno u Grčku (kod gotovinskog plaćanja)
pečat u pasošu mora da se poklapa s datumom prijave novca
poreski broj - (otvara advokat u Grčkoj)
morate imati knjigovođu

Treba znati

3% porez na prenos apsolutnih prava na nekretnine u Grčkoj starije od 2006.
23% porez na prenos apsolutnih prava na nekretnine građene posle 2006.
3-4 evra po kvadratu porez na starije nekretnine
5-7 evra po kvadratu porez na nove nekretnine
ako se stan kupuje na kredit, hipoteka mora biti na nekretnini u Srbiji
vrednost imovine pod hipotekom mora biti 50 odsto veća od iznosa kredita

Saveti

ne kupovati preko neproverenih oglasa
angažovati legalnu agenciju za nekretnine
proveriti da li stan ima dugovanja
odmah prevesti sve račune na sebe

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar