Građevinska dozvola za 30 dana i u startu besplatno

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da će se ubuduće građevinska dozvola dobijati na jednom šalteru, najduže za 30 dana, i u startu će biti besplatna.

"Građani neće imati nikakve obaveze plaćanja i što je bitno, obaveze se ispunjavaju prema gradu i opštini samo za ono što je ugradjeno. Međutim, grad dobija porez na imovinu kao mogućnost da investira dalje u infrastrukturu", rekao je sinoć Ilić za RTS, komentarišući predlog novog zakona o planiranju i izgradnji, koji uskoro treba da ubrza dobijanje gradjevinske dozvole.

Predlog tog zakona, koji uskoro treba da se nadje u skupštinskoj proceduri, predviđa i sankcije protiv onih koji ne izdaju dozvolu, i pravo ministra da izda dozvolu, ako administracija zataji.

Pored toga što se zbog krize sve manje gradi, mnoge potencijalne investitore obeshrabruju dugo čekanje na dozvole i komplikovane procedure.

Da bi dobio garđevinsku dozvolu u Srbiji, investitor mora da prođe kroz 18 procedura i čeka 269 dana.

U Izveštaju Svetske banke o ukupnim uslovima poslovanja za 2014. godinu, Srbija je pala za sedam mesta, na 93. poziciju medju 189 zemalja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar