Građevinari razočarani merama vlade

Na sajtu Privredne komore Srbije (www.pks.rs) od nedavno se može doći do podataka o slobodnim stanovima koje nude domaće građevinske firme. Imali smo nekoliko razgovora sa vladom o načinu na koji bi trebalo pomoći građevinskoj industriji, ali odluka o subvencionisanju kredita za kupovinu stanova nije ispunila naša očekivanja.

Smatrali smo da je trebalo da se primenjuje samo za kupovinu stanova od proizvođača. Međutim, omogućila je da, od oko 300 do sada odobrenih kredita, veći deo bude usmeren na stanove iz ponude investitora koji su finansirali izgradnju na nekoj lokaciji, a manje na stanove građevinskih firmi - izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Goran Dugandžija, predsednik grupacije za visokogradnju u Udruženju za građevinu PKS.

Potpredsednik PKS Anđelko Kovačević rekao je da je komora od vlade tražila da „zaboravi na priču o jeftinim stanovima od 500 evra za kvadrat, koju plasiraju neka ministarstva”, jer je to urušilo poziciju građevinske industrije na koju je svaljen teret niske cene. „Naš stav je da se cene formiraju na tržištu, a da država pomogne kupcima da dođu do sredstava potrebnih za krov nad glavom. Predlagali smo subvencije i mogućnost kupovine stana na lizing, ali bi za tu mogućnost bilo potrebno da se uskladi zakonski okvir”, objasnio je Kovačević.

Na sajtu PKS nalaze se samo objekti koji poseduju sve potrebne dozvole, u različitoj fazi gradnje, a kako se radi o direktnoj ponudi proizvođača i cene su pristupačnije. U ponudi je nešto manje od 1.000 stanova u osam beogradskih i 15 opština širom Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar