Građani sve manje uzimaju stambene kredite

Građani se sve manje zadužuju, zbog niskog standarda. Svi zajmovi beleže pad, a posebno zabrinjava sve manje odobrenih stambenih pozajmica. Manje se kupuju stanovi i grade kuće, a to nije dobar signal za celokupnu građevinsku industriju. U Evropi trenutno nema niže prosečne plate od 330 evra, koliko iznosi u Srbiji. Čak i Makedonija ima veće zarade.

Ovo je rekao Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije i istakao da bi situaciju mogao jedino da popravi priliv stranih investicija, rast privrede i standarda, i to bi bilo dugoročno rešenje.

- Ne postoji mnogo prostora za smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite u evrima, koje u proseku iznose 4,5 odsto, jer su troškovi banaka veliki, zbog niskog kreditnog rejtinga Srbije – rekao je Dugalić. - Uz to kamate na štednju u evrima su oko 3,5 odsto. Ali postoji mogućnost smanjenja kamatnih stopa na stambene kredite u dinarima. Uslov za to su niska inflacija i smanjenje referentne kamatne stope koju određuje Narodna banka Srbije.

Prema rečima Dugalića, tendencija smanjivanja kreditne aktivnosti u zemlji se nastavlja, a povećava se kašnjenje u otplati kredita privrede i građana. Stopa nenaplativih kredita kod preduzeća u privredi smanjena je sa 31,1 odsto u decembru 2013. na 29,1 odsto u februaru ove godine, kod preduzetnika su nenaplativi krediti prošlog meseca iznosili 21,5 procenata, a kod građana 8,8 odsto.

- Prosek za celu Srbiju iznosio je u februaru 22,8 odsto, što je lošija situacija nego u januaru – naveo je Dugalić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar