Gazda obara kiriju

Broj podstanara u Beogradu drastično je smanjen, a kirije su prepolovljene. Prazne se i lokali, kafići, kancelarije...
Novi stanovi se gotovo ne grade, a i građani se sve teže odlučuju na kupovinu kvadrata, jer su bankarski uslovi prilično oštri, a plate niže, neizvesnost da li će zadržati posao sve veća. U takvim uslovima potražnja za stanovima za izdavanje trebalo bi da skače, kao i kirije. Ali, to se ne dešava. Gazde su spremne na dogovor, maksimalno snize cene ne bi li zadržali podstanare. Ipak, sve je više mladih koji se vraćaju u domove svojih roditelja i sve češće u jednom stanu žive i tri generacije.
- Umesto napred, mi idemo nazad - kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije „Alka“. - Mladi bračni parovi ponovo su u situaciji da žive sa roditeljima, bez obzira što su kirije manje. I nije to samo stanarina, gazde plaćaju i komunalije... Do pre godinu dana niko nije ni pomišljao da će u Beogradu u centru grada stan od 30-40 kvadrata moći da se iznajmi za 200 evra ili nekretnina od 90 kvadratnih metara, nameštena, za 450 evra. Sada je to realnost. Pre godinu dana kirija je bila duplo skuplja. Najviše su snižene kirije za nekretnine u centralnim zonama glavnog grada.
Stan od 35 kvadrata u Južnom bulevaru, koji je bio 400, sada se izdaje za 200 evra. Jednoiposoban stan u Bulevaru kralja Aleksandra izdaje se za 250 do 300 evra. Nekretnina od 100 kvadrata u Jevremovoj mesečno košta 500 evra. Luksuzno opremljen stan od 80 kvadrata na Banjici izdaje se za 400 evra, ista kvadratura, opremljenost i cena mogu da se nađu i kod Cvetkove pijace. Najviše nekretnina u ponudi trenutno ima po ceni od 200 evra.
Kuće sa velikim baštama, za koje su najviše zainteresovane diplomate, zadržale su stanare, ali su vlasnici bili prinuđeni da smanje zakupninu. Takva zdanja više se ne izdaju po ceni od pet, šest hiljada evra, već za 1.500 do 2.500.
- Kod poslovnog prostora situacija je katastrofalna jer je mnogo kvadrata sagrađeno unazad nekoliko godina, a niko nije očekivao ovakvu krizu - ističe naša sagovornica. - Ponuda poslovnog prostora je ogromna, posebno u Novom Beogradu. Velikih klijenata, koji bi zakupili ogroman poslovni prostor, gotovo da nema. Čak i poslovni prostor u najatraktivnojoj beogradskoj zoni - u Knez Mihailovoj - može da se iznajmi za 10 do 15 evra po kvadratu, dok je ranije taj luksuz koštao 30 evra po kvadratnom metru. Vlasnici koji izdaju poslovni prostor nude čak i grejs period od godinu dana samo da bi zadržali zakupce.
Nova poreska politika, posebno zakon o porezu na imovinu, koji uskoro treba da bude usvojen, kako tvrdi Lazarevićeva, pogoršaće situaciju. Jer, firme će tu obavezu plaćati u odnosu na tržišnu, a ne kao do sada u odnosu na knjigovodstvenu vrednost.
Ukoliko vlasnici ne snize kiruju zakupci se iz poslovnog prostora sele u velike stanove, pa tako umesto nekoliko hiljada evra plaćaju mesečni zakup od 500 ili 600 evra.

NOVI SAD: U BLAGOM PADU
VISINA zakupa stanova u Novom Sadu je od ove sezone u blagom padu: dok je prošle godine za garsonjeru od 21 kvadrat trebalo mesečno izdvojiti od 150 do 180 evra, sada stanarina za tu kvadraturu iznosi i 120 evra. Stanarina za jednosoban stan na Grbavici, od 35 kvadrata, iznosi 150 evra (ranije 200 evra).
S druge strane, cene zakupa lokala ostale su gotovo nepromenjene: u ponudi „Poslovnog prostora“ lokal za neprehrambenu prodavnicu, od 40 kvadrata, u tržnom centru „Apolo“, košta 400 dinara za kvadrat, dok je u podhodniku u cenru Novog Sada 1.700 dinara po kvadratu. Na primer, za kancelarijski prostor od 11 kvadrata na Bulevaru Mihajla Pupina neophodno je mesečno izdvojiti 607 dinara za kvadrat. (M. R.)

KRAGUJEVAC: NEMA PROMENE
U KRAGUJEVAČKIM agencijama kažu da se cene zakupa stanova i lokala nisu značajnije menjale u poslednjih godinu dana. Manji jednosoban stan u prigradskom naselju može se zakupiti po ceni od 80 do 120 evra, dok za nešto veće treba izdvojiti oko 150 evra. U centru su najtraženije garsonjere. Za njihov zakup potrebno je od 150 do 200 evra, a za luksuzne (trosobne) stanove od 250 do 350 evra.
Cena zakupa lokala zavisi od lokacije, tako da se u prigradskim naseljima manji lokali izdaju po 80 do 150 evra. Po toj ceni mogu se naći i u centru grada, na primer u Karađorđevoj ulici. Lokali veći od 50 kvadrata u glavnoj ulici se izdaju za dve do tri hiljade evra. (M. Đ.)

VALjEVO: 20 KVADRATA 100 EVRA
Kirija za jednosoban stan sa daljinskim grejanjem u centru Valjeva kreće se do 120 evra. Dvosoban stan sa centralnim grejanjem u najužem jezgru grada mesečno može da se iznajmi od 120 do 180 evra. U najvećem kvartu, „Naselje oslobodilaca Valjeva“, kirija za jednosoban stan staje od 80 do 100, a za dvosoban od 100 do 140 evra. Iznajmljivanje poslovnog prostora od oko 20 kvadratnih metara u užem centru Valjeva mesečno staje do 100 evra. (B. P.)

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar