Energetski pasoši od 1. oktobra

U Srbiji 1. oktobra počelo izdavanje "energetskih pasoša", koji će biti obavezni za sve nove i stare objekte. Novi objekti će, u skladu sa propisima u Evropskoj uniji (EU), morati da imaju taj dokument da bi dobili upotrebnu dozvolu, a stari ukoliko se prodaju, izdaju ili rekonstruišu.

Primena pravilnika sa obavezom "energetskih pasoša", koji će pratiti potrošnju energije objekta, počinje sutra, ali pošto je u pitanju nedelja, izdavanje tih dokumenta će početi ponedeljak, rekao je Tanjugu predsednik Inženjerske komore Srbije (IKS) Dragoslav Šumarac.

"Po pravilniku, sekretarijati u svim opštinama bi trebalo od 1. oktobra da traže uz tehničku dokumentaciju i elaborat energetske efikasnosti na osnovu kojeg se dobija energetski pašos", kazao je Šumarac, svojevremeni ministar građevina u Vladi Srbije.

Šumarac je kazao da izdavanje "energetskih pasoša" neće trajati dugo i da će elaborate potpisivati licencirani inženjeri i organizacije koje su ovlašćene od nadležnog ministarstva.

"Energetski pasoši" će u prvoj fazi primene pratiti samo potrošnju energije za grejanje objekta i predviđeno je osam razreda od A plus do G, stim što je je A plus najveća energetska efikasnost odnosno najmanja potrošnja energije po kvadratnom mestru (m2), objasnio je Šumarac.

Predviđena je obaveza sa stare objekte da se unaprede najmanje za jednu kategoriju i to uvođenjem dodatnom izolacijom fasade, zamenom prozora i stolarije.

"Energetski pasoši" neće biti potrebni za zgrade manje od 50 km2, pomoćne zgrade i vikendice i proizvodne pogone u kojima je temperatura grejanja ispod 12 stepeni Celzijusovih.

Šumarac je istakao da će uvođenje "energetskih pasoša" značajno smanjiti potrošnju električne energije i tako rasteretiti srpsku elektroprivredu koja je prošle zime morala da uvozi struju u vrednosti oko dva miliona evra dnevno.

Šumarac je podsetio da se tada struja plaća i četiri-pet puta više nego što ona košta u onim vremenskim periodima kada je ima dovoljno.

Šumarac je kazao da će zbog svega toga biti otvarana nova radna mesta za projektante koji će izrađivati te elaborata, ali i za izvođače radova i industriju građevinskih materijala.

Energetski pasoš će pored podataka o zgradi sadržati i preporuke za poboljšanje energetskih karakteristika objekata.

Šumarac je apelovao na sve koji se budu bavili izradom elaborata o energetskoj efikasnosti da ne "udaraju" visoke cene, jer to onda neće nikom pomoći.

POTROŠNJA

U EU je, prema Šumarcu, prosečna potrošnja između 50 i 60 kilovat časova (kWh) po m2 godišnje, a u Srbiji u nekim zgradama, gde su vršena merenja, prosek je od 150 do 200 kWh. Šumarac je kazao da će za nove zgrade najniža kategorija moći da bude C odnosno 65 kWh po m2 na godišnjem nivou. Postojeće zgrade će, kako je rekao Šumarac, moći da troše 75 km2 po metru kvadratnom godišnje.

LICENCE

IKS je obučila prvu grupu od 300 inženjera za taj posao i izdala im licence "381 za energetsku efikasnost", rekao je Šumarac. Po Šumarcu ti inženjeri su obučeni i za najsloženije zgrade i višespratnice.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar