“E aukcija” olakšava prinudnu prodaju nekretnina, koja će biti dostupnija svima

Ministarstvo pravde Srbije planira da uvede "e aukciju" u postupak prinudne prodaje nepokretnosti kroz predstojeće izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).

Putem elektronske aukcije bi se osigurao transparentan postupak prinudne prodaje nepokretnosti i dostupnost informacijama svima koji žele da učestvuju u tom postupku, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović, najavljujući i druge izmene ZIO.

Kuburović je ukazala da upravo prinudna prodaja nepokretnosti izaziva veliki broj pritužbi građana, tako da očekuje da “e aukcija" osigura trasparentniji i pravičniji postupak prodaje nepokretnosti. Elektronskom prodajom se takođe izbegava mogućnost dogovaranja među učesnicima licitacije, a na taj način se postižu veći iznosi prilikom prodaje imovine, čime se istovremeno štite interesi poverilaca.

Radna grupa za pisanje izmena i dopuna ZIO iz 2016. godine već je formirana i u njoj su, pored predstavnika pravosuđa i javnih izvršitelja, uključeni i predstavnici privrede, predstavnici saveta stranih investitora, Američke privredne komore, NALED-a i advokature.

Nela Kuburović je napomenula da u radnoj grupi učestvuju predstavnici izvršitelja sa područja sva četiri apelaciona suda u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac), jer se u praksi pokazalo da izvršitelji različito postupaju po različitim apelacijama. Zadatak radne grupe je da otkloni sve zakonske nejasnoće uočene tokom primene zakona i ujednači postupanje izvršitelja i sudova.

Ministarka pravde je rekla da je ZIO iz 2016. godine uspeo da poveća efikasnost izvršenja i da doprinese smanjenju velikog broja starih izvršnih predmeta, ali i da su uočeni određeni nedostaci. Kada je reč o zakonodavnoj aktivnosti Ministarstva pravde, ona najavljuje bogatu jesen, jer je u planu da se na dnevnom redu u Narodnoj skupštini nađe nekoliko dugo očekivanih zakona.

Pre svega, to je Zakon o sprečavanju korupcije, koji se odnosi na rad Agencije za borbu protiv korupcije, zatim Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o lobiranju.

- Na ovaj način ispunjavamo naše obaveze iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i antikoruptivne mere, koje se upravo tiču jačanja prevencije u borbi protiv korupcije - ukazala je Kuburović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar