Dulić: Stanovi za prosečne porodice

Veliki investicioni fondovi poput "Meril linča", koji u Srbiji posluje kao suvlasnik MPC-a, zainteresovani su da s državom uđu u partnerstvo, kaže Oliver Dulić.

Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, navodi da oni žele da po istoj ceni u zoni bivše beogradske kasarne "4. jul" ponude stanove na tržištu.

Oni žele da grade pod istim uslovima kao država, ne traže besplatno zemljište i infrastrukturu, ali zahtevaju da brzo dobijaju dozvole, rekao je Dulić.

"Nećemo da odbijamo investitore, hoćemo da oni grade s nama. Para za otvaranje drugih gradilišta nemamo i nećemo da se zadužujemo. Hoćemo da investitori dođu s novcem kojim će se finansirati infrastruktura i sve ono što je neophodno za početak gradnja", istakao je on.

Dulić je rekao da će "država da uzme deo kompleksa, a drugi deo neka pripadne investitoru na kome će da gradi tržne centre, komercijalne sadržaje i stanove".

"Tako će tržište da se podeli na dva segmenta: jedni će ponuditi stanove prosečnoj srpskoj porodici, a drugi će graditi luksuzne stanove na ekskluzivnim lokacijama sa skupim opremanjem", istakao je ministar.

On je rekao da se država ulaskom na tržište gradnje stanova na mestu biše voždovačke kasarne nije nametnula kao nelojalna konkurencija privatnim investitorima, nego je "regulator koji će urediti tržište, sniziti cene i omogućiti javno privatno partnerstvo".

"Na tržište moraju da dođu pošteni investitori koji grade s poštenim građevinskim firmama i stanove prodaju po korektnim cenama. Država poziva privatni kapital da objedinimo snage na velikim kompleksima zemljišta koji postoje u Beogradu", rekao je on.

Čak 150.000 porodica iznajmljuje stanove

Dulić kaže da je "činjenica da imamo 150.000 porodica koje iznajmljuju stanove i mesečno za kiriju daju novac koji im se nikada neće vratiti. Ili žive pod istim krovom s roditeljima, što stvara ogromne socijalne tenzije. One danas nemaju šansu da dođu do stanova zato što su cene previsoke“.

Investitor u Srbiji zarađuje sto odsto i više, a u drugim zemljama najviše 20 do 25 odsto. Država je morala da reaguje ponudivši na tržištu značajan broj stanova po cenama koje su dostupne našim građanima. To nisu jeftini stanovi, ali su dostupniji", naglasio je ministar.

Ministar tvrdi da su stanovi u naselju Stepa Stepanović 20 odsto jeftiniji od drugih u istoj zoni i u istom naselju i naglašava da se neće odustati od zidanja stanova u beogradskom naselju Dr Ivan Ribar na placu IMT-a, zatim na placu kasarne u Surčinu i širom Srbije.

„Investitori nas napadaju kako je država nelojalna konkurencija, jer nudi jeftine stanove. S druge strane, imamo ljude koji kažu to nije jeftino. Na ovom poslu Građevinska direkcija Srbije neće zaraditi ništa. Dakle, odrekli smo se profita. Sve je rađeno po tržišnim uslovima, plaćeno je zemljište, naknada za uređenje građevinskog zemljišta, komunalije, građevinci, ali zarade nema", kazao je Dulić.

Jeftiniji krediti za prosečne poredice

Dulić naglašava da je "država pokrenula akciju da bi kupovina stanova bila dostupnija prosečnoj srpskoj porodici. Jedna od ideja je da se formira hipotekarna banka koja će davati jeftinije kredite građanima posebne kategorije, a to je prosečna srpska porodica“.

„Kada pogledate u strukturi troškova 60 odsto odlazi na kamatu banci za kredit na 30 godina. Mislim da ukoliko uspemo da snizimo kamatu, kupovinu ćemo učiniti značajno povoljnijom, a rata za kredit će biti niža od kirije za stan", istakao je ministar.

Na pitanje zašto je Beograd imao najveće cene nekretnina i zašto ima najskuplje zemljište, Dulić je odgovorio da je to "zato što imamo simbiozu interesa građevinara i investitora koja ide samo u jednom pravcu, a to je da se cena kvadrata ne spušta".

"Menjanje toga znači obaranje svakog od tih segmenata kroz ponudu koju dajemo: jeftinije zemljište za gradnju, jeftinije stanove, mogućnost kupovine od subvencije države, osnivamo čak banku koja će to subvencionisati i svako ima pravo da krene tim putem", rekao je on.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar