DULIĆ POZVAO OPŠTINE DA ŠTO PRE UVEDU REGISTAR INVESTITORA

Ministar za životnu sredinu Oliver Dulić pozvao je opštine u Srbiji da što pre uvedu registar investitora, u cilju smanjivanja prevara prilikom kupovine stanova. Dulić je izjavio da, iako su sve opštine bile dužne da do 14. oktobra uvedu registar sa informacijama o firmama koje prodaju nekretnine, "značajan deo lokalnih samouprava" to još nije učinio.

On je rekao da je ministarstvo u prethodnom periodu imalo pojačanu komunikaciju sa lokalnim samoupravama u vezi sa nejasnoćama oko uvođenja takvog registra pomoću kojeg građani pre kupovine mogu da dobiju informacije "s kim imaju posla".

"Potrebno je napraviti jedan realan listing svih problema koji su bili vezani za investitore i alarmirati građane na teritoriji tih opština, ako se odluče da od njih kupuju stanove", istakao je Dulić.

Registar investitora je, podsetio je ministar, zbir svih podataka koje državni organi imaju o firmama koje grade i rade na tržištu neke opštine - da li su vodili sumnjive poslove, da li se protiv firme vode sudski sporovi, da li su negde započeli radovi, a nisu završili.

Pravilnik o registru investitora se primenjuje od 14. avgusta i sve lokalne samouprave su imale rok od dva meseca da uvedu registar, u koji se unose podaci o investitorima kojima je izdata građevinska dozvola od 11. septembra 2009. godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o planiranju i izgradnji.

Dulić je kazao da je najveći problem u procesu legalizacije nelegalno sagrađenih objekata u Srbiji, što su građani prijavili objekte, ali nisu predali kompletnu dokumentaciju.
"Bez obzira na to što lokalne samouprave neprestano pozivaju građane da dopune dokumentaciju oni nešto čekaju. Građani ili čekaju da se smanji cena legalizacije i ja sam više puta ponovio da je u nekim opštinama cena previsoka - ili čekaju da prođe ekonomska kriza", rekao je Dulić.

Govoreći o državnom programu izgradnje jeftinih stambenih kvadrata, Dulić je kazao da očekuju da se na tenderu za izvođače radova na prostoru bivše kasarne "4. juli" u Beogradu, odazove veliki broj firmi i da će se za svaku firmu naći posao u tom velikom projektu, koji predviđa izgradnju oko 5.000 stanova. On je rekao da je tender raspisan za prvu fazu radova, koja predviđa izgradnju oko 150.000 kvadrata, kao i da će tenderi za drugu i treću fazu biti raspisani tokom zime i proleća.

Ministar je izrazio očekivanje da će gradilište na toj lokaciji biti otvoreno krajem oktobra ili početkom novembra i ponovio da bi prvi stanari trebalo da budu useljeni već početkom 2012. godine. On je rekao da će sličan projekat biti realizovan u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar i da će lokacijska dozvola biti najverovatnije izdata tokom novembra, a da bi radovi na izgradnji oko 1.200 stanova mogli da počnu na proleće. Ministar je naveo da će cena stambenog kvadrata na toj lokaciji, kao i na prostoru bivše voždovačke kasarne, takođe biti 1.290 evra i da će svi oni koji su se prijavili za kupovinu stanova na Voždovcu imati prvenstvo u kupovini stanova u naselju Dr Ivan Ribar.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar