Do zemljišnjih knjiga samo na sat dnevno

Da bi pogledali bilo koji dokument u katastru, proverili vlasništvo nad nekretninama ili njen trenutni status, Novosađani su odnedavno prinuđeni da prvo dostave prvo pismeni, a onda se naoružaju strpljenjem jer je uvid u dokumentaciju strogo ograničen na termin od 13 do 14 sati. Dok načelnica Mirjana Andrašev napominje da time nastoji da poveća ekspeditivnost službe katastra, kupci nekretnina, agenti i advokati ogorčeno ističu da im je zbog ovakve odluke gotovo onemogućen efikasan uvid u dokumenta, a posao trpi.

Ukoliko kao građanin odete u katastar i to striktno pre 12 sati, i nađete službenicu koja je dovoljno dobro raspoložena, čućete ko je vlasnik neke nekretnine, ali ni reč više, kako piše Blic. O tome da li postoji neki teret na stanu, da li je pod hipotekom, obavezom doživotnog izdržavanja ili bilo kojom drugom, ni reči nećete saznati bez pismenog zahteva i dugog čekanja. Jer, sat dnevno jednostavno nije dovoljno da bi svi zainteresovani dobili podatke. Meni je postalo gotovo nemoguće da radim posao, kupci postaju nestrpljivi, a ja ne znam kako da im objasnim da nema načina a proverim da li je stan koji žele da kupe bezbedan - priča agent za prodaju nekretninama Ivana J.

Agenti, međutim, nisu jedini koji se žale da im je dodatno iskomplikovan uvid u dokumenta koja bi, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, morala biti dostupna svakom građaninu.

Agenti za nekretnine i advokati, kojima hitan uvid u dokumenta može da znači i dobijanje ili gubljenje nekog sudskog spora, donedavno su imali svoj šalter na kome je bilo moguće proveriti sve detalje. Sada je, potvrđuju i u Advokatskoj komori Vojvodine, njihov rad ugrožen. Zato su rešili su da se za prava izbore u Republičkom geodetskom zavodu u Beogradu.

- To nije odluka katastra, već načelnice ove službe, uz neprihvatljiva obrazloženja. Razgovor sa načelnicom nije urodio plodom, zbog čega smo se obratili i Republičkom geodetskom zavodu. Jer, postoje i drugačija rešenja, poput onog u Hrvatskoj, gde je provera podataka omogućena putem interneta - kaže Branislav Vulić, predsednik Advokatske komore.

Morali da ubrzaju rad

Načelnica Mirjana Andrašev, pak tvrdi da pristup informacijama nikome nije onemogućen. Ona je, kaže, odluku o ograničavanju vremena donela da bi ubrzala rad službe.

- Morala sam da donesem takvu odluku upravo da bih učinila produktivnijim rad katastra, je imamo mnoštvo zaostalih predmeta i nemamo dovoljno ljudi da bismo po ceo dan mogli da uslužujemo. A problem je što su oni do sada bili naviknuti da po ceo dan paradiraju katastrom i da im službenici budu na usluzi u svakom trenutku. Postoji još poslova kojima mi moramo da se posvetimo - kaže Mirjana Andrašev.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar