Do statusa profesionalnog upravnika zgrade za mesec dana kursa – Prve obuke krajem maja ili početkom juna 2017.

Privredna komora Srbije će tokom maja, a najkasnije početkom juna, početi program obuke za buduće profesionalne upravnike. Kurs će trajati oko mesec dana, pa bi prvi predsednici stambene zajednice trebalo da dobiju licence najkasnije u julu.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pri kraju je izrada pravilnika, koji će precizirati detalje oko održavanja obuka i polaganja ispita. Oblasti iz kojih će se pripremati i organizovati obuka za profesionalne upravnike su pravni okvir u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i održavanjem zgrada, kao i administrativni i finansijski aspekti upravljanja.

Kandidati će morati da prouče i karakteristike zgrade, održavanje i bezbednosne procedure, odnosno da steknu znanja iz protivpožarne zaštite. Jedno od poglavlja koje će morati da iščitaju i nauče je i kultura komunikacije sa stanarima zgrade koji su u stvari budući klijenti profesionalnih upravnika.

Privredna komora Srbije će imati glavnu ulogu u licenciranju upravnika, dok će osim njih obuke moći da sprovode i druga pravna lica koja dobiju dozvolu za te kurseve. PKS će biti zadužena i za kontrolu rada upravnika, kao i za formiranje registara sa njihovim imenima.

- Nemamo tačan datum početka obuka, ali se nadamo da će otpočeti krajem maja ili početkom juna. Polaznike će obučavati predavači koji imaju profesionalno iskustvo u tematskim oblastima koje budu regulisane pravilnikom. Postoji veliko interesovanje potencijalnih polaznika i svakog dana imamo upite - kažu
PKS-u.

Skupština Srbije usvojila je u decembru prošle godine Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji predviđa da svaka zgrada ima registrovan kućni savet i upravnika zgrade. Podzakonski akti koji su u pripremi treba bliže da odrede ovu oblast. Ovim zakonom je precizirano da, ukoliko se stanari među sobom ne dogovore oko izbora upravnika, mogu da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije, a ukoliko se ne dogovore oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će im na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Samo profesionalni upravnici moraju proći obuku i položiti ispit za licencu, dok tu obavezu nemaju stanari koje komšije izaberu da upravljaju zgradom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar