Do kraja godine biće oko 2.000 licenciranih agenata za promet nekretnina

Viši savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Stojanović izjavio je u sredu (4. novembar 2015.) da očekuje da će do kraja godine biti oko 2.000 licenciranih agenata za promet nekretnina.

U toku je, kako je kazao, treći ispitni rok, u kojem se za licencu bori oko 900 kandidata, dok je stručni ispit do sada položilo njih 1.250.

- U trećem roku prijavilo oko 900 kandidata, a već je njih 1.250 dobilo licence u prethodna dva roka. Prolaznost je ranije bila 63%, pa ćemo, uz sličnu prolaznost u ovom roku, do kraja godine imati oko 2.000 licenciranih agenata - navodi Stojanović, koji je i predsednik ispitne komisije.

Svi koji su stekli licencu, ističe, upisani su u Registar posrednika, koji je dostupan svakom zainteresovanom gradaninu na portalu www.mtt.gov.rsa.

- Od 8. maja ove godine, država obavezuje posrednike da imaju licencu, jer ko nema položen stručni ispit, ne može da pokazuje stanove - naglašava on i dodaje da ispitni rok traje do 20. januara, kada ce se raspisati novi, cetvrti rok.

- Sada se oko 900 osoba bori za licence. A ako racunamo prosečnu prolaznost, do kraja godine ćemo imati oko 2.000 licenciranih agenata - rekao je on.

Kako je rekao, prvi deo trećeg ciklusa stručnih ispita, odnosno prvi termin pismenog ispita održan je 26. oktobra, a termini za usmeni ispit, za one koji su položili pismeni test, kreću od 9. novembra.

Prema pisanju "Halo oglasa", trenutno je od 1.250 licenciranih agenata zaposleno 900, dok je njih oko 300 još dostupno na tržištu rada.

Kako za taj list navode u beogradskim agencijama, trenutno postoji velika potražnja za kvalitetnim, licenciranim agentima, da se agencije utrkuju davanjem boljih uslova.

Agenti se sada zapošljavaju na neodredeno vreme, sa fiksnom platom i plaćenim doprinosima, što je, do prošle godine, bilo nezamislivo.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar