“Divlje“ agencije prodaju stanove

U Srbiji se prometom nekretnina zvanično bavi 1.200 posrednika i 2.400 zaposlenih. Za ovaj biznis po važećim propisima nema prepreka ni bilo kakvih ograničenja.

Jedini uslov je da se registruje preduzeće, koje često ima samo jednog radnika - gazdu.

Međutim, na tržištu posluju i oni koji ne plaćaju poreze, nemaju fiskalnu kasu, čak nemaju ni firmu...Dovoljan je samo mobilni telefon čiji se broj oglašava uz kvadrate.

Veliki udeo sive ekonomije na tržištu nekretnina konačno je naterao državu da reaguje i do kraja godine trebalo bi da bude usvojen zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti.

"Ovim poslom može da se bavi svako, od domaćice do profesora", kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije Alka.

Ona dodaje da "mnogi agenti nelegalno rade i pri advokatskim kancelarijama. Završeni posao se ne evidentira, a agent i advokat dele zaradu po pola. Zbog prevelikih dažbina poput poreza mnogi su 'pobegli' u sivu zonu".

Važno je da kupci pre isplate stana provere da li je nekretnina zaista i useljiva, kako bi izbegli moguće neprijatnosti. Porez na prenos apsolutnih prava klijent treba sam da plati, jer se dešava da agent ili advokat potroše novac koji im je dat za porez.

Da bi se građani zaštitili od mogućih prevara i mešetara, koji posluju na tržištu, Nacrtom zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti predviđen je obavezan upis u registar posrednika i imenik agenata.

PROVERA
Uskoro će na sajtu Ministarstva trgovine građani moći da provere ko im prodaje stan. Agenti će polagati stručni ispit, a maksimalna zakonom dozvoljena provizija za posredovanje biće šest odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar