Da li plaćate porez na terasu?

Da li plaćati i terasu u okviru poreza na imovinu. Ogovor je NE. Razlog - terasa ne ulazi u korisnu površinu objekta na koju se obračunava porez na imovinu.

U Sekretarijatu za javne prihode objasnili su da je korisna površina zbir podnih površina između unutrašnjih strana spoljnih zidova objekta, isključujući površine balkona, terasa, lođa, neadaptiranih tavanskih prostora i zajedničkog prostora u zgradama.

Međutim, ukoliko porez sada plaćate više zbog terase, moraćete da sačekate iduću godinu kako biste ispravili grešku.

“Ukoliko je na imovini došlo do promena od uticaja na visinu poreske obaveze, poreski obveznici su dužni da do 31. januara poreske godine dostave izmenjene poreske prijave. Pored toga, izmenjena poreska prijava se ne može podneti nakon donošenja rešenja o utvrđivanju poreza. Takođe, naglašavamo da promene na imovini u toku poreske godine ne utiču na utvrđivanje poreske obaveze za tu godinu”, rekli su nam u Sekretarijatu za javne prihode.

Podsećamo da je poslednji dan za uplatu prve kvartalne rate poreza na imovinu 14. februar. Ova rata je u visini obaveze za poslednje tromesečje prema rešenju za februar 2016. godine.

Sledeće rate biće nešto veće, pošto je porez na imovinu u Beogradu u ovoj godini povećan do dva odsto. U nadležnom Sekretarijatu kažu da će nova rešenja obveznici dobiti na proleće, preciznije pre 15. maja, kada se plaća druga rata. Nisu, međutim, mogli da preciziraju u kojim zonama će porez biti niži, a u kojima povećan.

“U odnosu na 2016. godinu nije bilo značajnijeg pomeranja cena, pri čemu su cene pojedinih vrsta nepokretnosti u pojedinim zonama smanjene, a neke povećane, u zavisnosti od podataka o cenama ostvarenim u prometu. Tako, na primer, stanovi i garaže imaju blagu tendenciju rasta cena od oko jedan do pet odsto jer se u prometu nalazi veliki broj novih kompleksa zgrada na dobrim lokacijama koji podižu prosek cena. Poslovni prostor beleži blagi pad cena od jedan do tri odsto. Primer: Za stan od 50 m2, star 20 godina, u drugoj zoni u 2016. godini porez je bio 10.160 dinara, a u 2017. godini sa ograničenjem od dva odsto, porez će iznositi 10.360 dinara”, objašnjavaju u Sekretarijatu za javne prihode.

Ukoliko imate nedoumice ili su vam potrebne dodatne informacije u vezi sa plaćanjem poreza na imovinu možete se obratiti nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar