Cigla koja štedi energiju

Milenko Milinković patentirao jeftin i brz sistem izgradnje kuća i poslovnih objekata. Izum uvršten među deset najboljih projekata u Evropi.

Velika cigla je jedinstven sistem izgradnje u svetu, jer omogućuje brzu gradnju, laku montažu i veliku uštedu! Ovaj sistem nalazi se među deset najboljih prjekata održive izgradnje u Evropi, a prošle godine ga je „Enerdži glob“ proglasio za najbolje rešenje energetske efikasnosti i ekologije u Srbiji!

Elektroinženjer i atomski fizičar Milenko Milinković napravio je revoluciju u građevinskoj industriji kada je izumeo „prefabrikovanu ferocementnu ciglu“. Ova „velika cigla“ je tipa sendviča koji se sastoji od tri sloja - ferocementa, stirobetona i ferocementne ljuske. Zahvaljujući ovom sistemu gradnja je 20 odsto jeftinija, a što je objekat veći - ušteda je sve veća! Naime, ovaj MC sistem koristi po 30 odsto manje cementa i čelika u odnosu na klasičnu izgradnju.

- Dodatne uštede se ostvaruju u fazi transporta i montaže zbog 50 odsto manje težine konstrukcije - kaže Milinković. - Tajna je u tome što je jedan jedini tip prefabrikovanog elementa dovoljan da se izgradi ceo objekat. Sama izgradnja je 200 odsto brža, jer je za kuće od 110 kvadrata na dva nivoa potrebno deset dana. Samo 12 radnika može halu od hiljadu kvadrata da izgradi za samo jedan mesec! Trajnost se meri vekovima, a objekat je u celosti podložan reciklaži. Ova vrsta gradnje je otporna na zemljotres, oluje i požare.

U Srbiji je izgrađeno sedam ovakvih objekata, uglavnom sportskih hala, i na njima je izmereno da je potrošnja osam puta manja od sličnih u Velikoj Britaniji. Ovaj sistem preći će granice Srbije, jer su toku pregovori sa Nemačkom i Irakom.

- Čitava tehnologija je razvijena na osnovu „domaće pameti“, pa su „u hodu“ moguće sve izmene - objašnjava Milinković. - U Srbiji se malo patenata prijavi i tek poneki zaživi, a jedna od najvećih kočnica je država. Zakonska rešenja mnogo odmažu, jer se svi plaše da u Zakonu o javnim nabavkama primenjuju član 36 koji predviđa da kada je nabavka vezana za zaštitu apsolutnih prava može da se primeni direktna pogodba.

SPORTSKE DVORANE

Milinkovićeve solarne hale deluju kao objekti iz naučnofantastičnih filmova, jer su otporne na zemljotrese, olujne vetrove i požare, troše šest puta manje električne energije, a imaju klimu kao na Zlatiboru. Jedna od najpoznatijih sportskih hala nalazi se u osnovnoj školi u Paraćinu koja je izgrađena za četiri meseca i sa porezom je koštala 420.000 evra, što je oko 649 evra po kvadratu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar