CG: Stanovi funkcionera i dalje tajna

Tri i po godine iza zamandaljenih vrata izvršne vlasti čuvaju se podaci o imenima funkcionera, kojima je rešen krov nad glavom dodelom stana ili stambenog kredita. Vlada je te podatke označila stepenom tajnosti, što je potvrdio i ministar prosvete Predrag Bošković (DPS), kada nije mogao da odgovori poslaniku Nevenu Gošoviću (Demokrate) na pitanje, kojim funkcionerima je komisija u poslednjih nekoliko godina rešila stambeno pitanje.

- Zbog poštovanja zakona, uz svu dobru volju, nisam u mogućnosti da vam dostavim podatke. Kada istekne stepen tajnosti, možete imati uvid u podatke, koje ste tražili - glasio je odgovor Predraga Boškovića, da bi potom iz Demokratske Crne Gore saopštili da je ministrov izgovor "skandal nad skandalima".

I dok imena sa liste komisije ostaju tajna, Vlada je u međuvremenu dopunila odluku o načinu i kriterijumima za rešavanje stambenih potreba funkcionera.

Tako, pravo na stan po povlašćenim uslovima ima zaposleni u službi državnog organa i organu državne uprave, kao i u ustanovi i drugom pravnom licu čiji je osnivač država, koji u obavljanju poslova od posebnog interesa za državu ostvaruje izuzetne rezultate i kvalitet rada.

Funkcioneri koji nisu adekvatno rešili stambeno pitanje dobiće kredit po bagatelnim uslovima. Njima će biti umanjena prodajna cena stana po osnovu radnog staža, od pet odsto za svaku punu godinu staža, plus što sledi umanjenje prodajne cene stana prema starosti zgrade po stopi od tri, a najviše do 80 odsto tržišne vrednosti.

Prema statističkim podacima, u Crnoj Gori ima, čak, oko 60.000 podstanara ili oko 18.000 takvih domaćinstava. Mnogi od njih ne dočekaju san da dođu do vlastitog krova nad glavom.

U Kolašinu su sveža sećanja na slučaj o kome se i danas bruji, a to je nova zgrada u čije stanove je trebalo da se usele zaposleni u lokalnoj upravi i javnim preduzećima, koji imaju niska primanja, dok je jedan broj stanova bio predviđen za socijalno ugrožene.

Pričalo se da su umesto njih ovde stambeno zbrinuli lokalni funkcioneri i službenici državnih organa. U međuvremenu, Ustavni sud je ukinuo opštinsku odluku o raspodeli stanova u Holandskoj zgradi, koju je Skupština opštine donela još pre sedam godina.

Vladina komisija za stambena pitanja do sada je bila veoma izdašna u rešavanju stambenih potreba visokih funkcionera. Kredite za stanove su dobili bivši ministar prosvete Sreten Škuletić i aktuelni ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Novac za rešavanje stambenih pitanja primili su bivši ministri pravde Miraš Radović, saobraćaja Andrija Lompar, kulture Vesna Kilibarda, zdravlja Miodrag Pavličić i unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović. Poslanik SDP Rifat Rastoder dobio je lane od Vlade 40.000 evra stambenog kredita, iako je pre toga za 105.000 evra prodao kuću u Podgorici!

PRAZNI STANOVI

U Podgorici, prema lanjskom popisu, ima blizu 13.000 praznih stanova! Loš životni standard, nepovoljni krediti i visoke cene kvadrata, koji se najvećim delom ne kreću ispod 1.000 evra, razlozi su zbog kojih mnogi građani sa prosečnim primanjem već godinama žive kao podstanari.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar