Cenu kvadrata drže kupci s juga Srbije

Na Sajmu nekretnina i investicija u Nišu čulo se pored ostalog i da poslednjih meseci najveći broj kupaca stanova i kuća dolazi iz opština Bujanovac i Vranje

Na prvom Sajmu nekretnina i investicija održanom u Nišu čule su se analize situacije na tržištu nekretnina, prognoze šta će i kako u budućnosti uticati na promet kuća i stanova, koliko će se i pod kojim uslovima (g)raditi. Ali, govorilo se i kako preživljavaju graditelji, investitori i agenti posrednici u kupoprodajama u periodu velike ekonomske krize kod nas i u svetu.

Čulo se i kako je ekonomska kriza drastično umanjila prodaju i kupovinu kuća, stanova, vikendica. Za gotov novac kupuju se samo najjeftinije stambene jedinice, čija je cena između dvadeset i trideset hiljada evra. Kupoprodaja stanova veće kvadrature moguća je jedino uz kredite banaka, rečeno je. Ali nizak prosek ličnih primanja, visoke bankarske kamate i problemi sa uknjiženjem razlog su što ovde ne mogu da se podižu krediti većih iznosa, bez obzira na to što se veći stanovi nude po nešto nižim cenama nego garsonjere, jednosobni i jednoiposobni, u kategoriji „manjih”.

Iako su kupovina i prodaja bukvalno prepolovljene, cene su ostale skoro iste kao pre ekonomske krize, iako se očekivalo da pad prodaje uslovi i pad cena. To se, međutim, nije dogodilo pa se nametnulo pitanje: ko „drži” visoke cene kvadrata stanova u Nišu?

Zoran Janković, investitor u Nišu, kaže da se u poslednjoj godini i po dana zadržao na tržištu najviše zahvaljujući kupcima stanova koji dolaze sa juga Srbije.

– Trenutno završavam dva objekta sa po dvadesetak stanova. Od jeseni 2008. godine do danas najveći broj zainteresovanih za nove stanove bio je iz Leskovca, ali i još južnije, iz Vranja i Bujanovca. Možda podatak neće biti najprecizniji, ali sigurno je da je više od 40 odsto kupaca stanova upravo iz ovih srpskih opština na krajnjem jugu. Kupuju i za gotov novac, ali i kreditnim sredstvima – rekao nam je ovaj niški investitor.

Slična iskustva imaju i u agencijama za nekretnine u Nišu. U „Evropolisu” su nam rekli da najmanje jedan stan mesečno, što nije malo, prodaju meštanima opština sa juga Srbije, ali i da kupoprodaja u poslednjem periodu opada:

Ranije, pre godinu i više dana, bilo je mnogo zainteresovanih sa područja južne Srbije. Sada je i to interesovanje manje – rekli su nam u „Evropolisu”.

Cene, reklo bi se, drže kupci koji dolaze iz opština na samom jugu Srbije, iz Bujanovca i Vranja. Oni uglavnom dolaze sa „kešom”, ne pogađaju se baš mnogo i odmah plaćaju. Zbog toga je cena kvadratnog metra garsonjera i manjih stanova u dužem periodu ista – iznad hiljadu evra, bez obzira na lokaciju i deo Niša.

Mali stanovi se kupuju za decu koja dolaze u Niš na studije ili školovanje, ispričao nam je jedan od agenata nekretnina. Na Sajmu nekretnina od samih kupaca se moglo čuti i da je sve teže živeti na jugu zemlje, da ima i pritisaka od komšija, posebno od Albanaca u nekim sredinama na jugu Srbije, pa se stoga mnogi odlučuju da prodaju svoja imanja i novac ulože u niške kvadrate.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar