Cene realnije, ali ne i mnogo niže

Kvadrati neće poskupeti, ali ni pojeftiniti. Zakupnine u većim stanovima koštaće manje, a očekuje se i veća potražnja soba za studente

Pre i posle novogodišnjih i božićnih praznika se, obično rezimiraju rezultati, ali i počinju da se prave planovi i očekivanja za predstojeća poslovna dostignuća. Na tržištu nekretnina protekle godine nije se poslovalo uspešno kao ranije, ali stanje nije ni toliko loše da se ne bi moglo popraviti.

­ Očekujem da će cene kvadrata u narednom periodu mirovati. I kupci i prodavci moraće da koriguju stavove. Sigurno je da banke sa postojećim kamatnim stopama neće moći da privuku zainteresovane klijente, dakle treba ih smanjiti. Država, takođe, može da učini nešto što će kupcima predstavljati olakšicu, na primer, da ukine PDV na stanove, ali i da smanji nadoknade za gradsko građevinsko zemljište što će investitorima omogućiti da grade lakše i brže, u suprotnom naći će se u veoma teškom položaju. Što se tiče prometa nekretnina pred Novu godinu, prodavali su se isključivo stanovi sa razumnim cenama. Najčešćnje su kupovali naši građani koji trenutno žive u inostranstvu. U ovoj godini neće biti većeg pojeftinjenja kvadrata, ali očekujem korekciju cena, pre svega za stanove na periferiji. Nelogično je bilo što su po cenama bili gotovo izjednačeni. I dalje će se najbolje prodavati stanovi u centru, posebno na Vračaru i u Novom Beogradu. U ovim delovima grada kvadrati će i dalje biti skupi ­ smatra Katarina Lazarević, suvlasnica agencije Alka.

Ni u agencijama za izdavanje nekretnina ne mogu se pohvaliti poslovnim rezultatima, ali ni požaliti na neki veći zastoj.

­ Protekla godina nije bila uspešna. Tokom zime, takođe je uobičajeno da nema mnogo posla. Stanovi se u većem broju traže od februara. Trenutno je ponuda veća od potražnje. Mnogi se iseljavaju iz velikih stanova i uzimaju u zakup manje jer su im visoke zakupnine. Ima takođe i stranaca koji nisu uspeli da razviju posao kako su očekivali i vraćaju se u svoje zemlje. Čak ni oko Nove godine nismo imali veće interesovanje turista iz inostranstva. Nismo imali interesovanje za dnevno iznajmljivanje kao ranije. Obično su to koristili gosti iz Slovenije, ali očigledno da nisu u velikom broju došli na doček u Beograd. Mislim da će ove godine ponovo biti aktuelno izdavanje soba. Penzioneri će tako moći da dopune kućni budžet, a roditelji iz unutrašnjosti čija deca dolaze na studije u Beograd, verovatno, ako nas zadesi finansijska kriza, neće biti u mogućnosti da plaćaju visoke zakupnine za stanove kao do sada. Što se tiče porodica, one će se ako ne budu imale dovoljno novca vraćati kod roditelja. Mislim da će ponuda stanova biti veća od tražnje i da će vlasnici morati da spuštaju cene. Nisam optimista, ali ni pesimista. Preživeli smo dosta toga pa verujem da ćemo i finansijsku krizu prevazići ­ kaže Vesna Zorić, vlasnica agencije Trijumf.

U agenciji Bogić­rent, takođe veruju da će vlasnici stanova imati razumevanja za one koji bi želeli, ali jednostavno nisu u mogućnosti da plate zakupninu, i korigovati cene.

­ Stanovi koji se izdaju po ceni od 250 do 350 evra su najtraženiji, ima ih malo u ponudi i tu se zakupnine neće menjati. Međutim, stanovi čija zakupnina iznosi 500 i više evra neće moći da se izdaju za toliko novca. Tu se već dešavaju korekcije. Vlasnicima se ne isplati da stanovi stoje prazni jer komunalije moraju da plaćaju. Oni koji rade u stranim firmama i primaju plate u evrima neće imati problem sa plaćanjem zakupnine. Ostalima će, svakako biti teško. Moraće da se odreknu određene lokacije ili udobnosti u stanu i da menjaju neke navike dok kriza ne prođe. Očekujem da će zakupnine biti u proseku niže od deset do 15 posto ­ ističe Mirjana Bogić, menadžerka agencije.

Najveća dilema za one koji kupuju ili iznajmljuju stanove i u ovoj godini ostaje ­ da li će se cene smanjiti. Ne treba biti preveliki optimista. Korekcija cena će biti, ali nije zanemarljiva činjenica da Beogradu i dalje nedostaje oko 100.000 stanova, da se godišnje izgradi oko 8.000, a negde se mora stanovati.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar