Cene kvadrata i dalje rastu

Kupci kojih je trenutno manje nego ranije, ipak, plaćaju precenjene kvadrate. Centar i Novi Beograd uobičajeno najprivlačniji za život, dok interesovanje za Dedinje opada.

U Beogradu cene kvadrata i dalje rastu. Razlog pre svega treba tražiti u velikoj potražnji, ali i lošoj ponudi. Prema procenama stručnjaka, takva situacija će se zadržati i u narednom periodu, tačnije dok se ne izgradi dovoljan broj stanova, kako piše Politika.

­ Iako je proleće godišnje doba kada se, po pravilu promet nekretnina povećava, može se reći da posao stagnira. Visoke cene kvadrata i visoke kamate odbijaju kupce. Neki od njih jednostavno ne mogu da obezbede ni minimum prostora za život. Čak se i oni koji imaju novca da kupe skupe stanove ili kuće sada opredeljuju za kvadrate po realnim cenama. Ista je situacija i u Crnoj Gori. Stanova i kuća ima, ali više nema kupaca koji su spremni da za njih izdvoje ogromne sume novca. U Beogradu je problem što nema dovoljno kvalitetnih stanova u ponudi. Prodavci nerealnim cenama žele da reše sve svoje probleme. Međutim, sve je manje onih koji hoće i mogu da ispune njihove želje. Na promet nekretnina utiče i to što se cena kvadrata u centru skoro izjednačila sa onom na periferiji što je nelogično. U poslednje vreme pojavljuje se i novi momenat. Banke traže procenu vrednosti stana od agencije za promet nekretnina i ona ne sme da bude nerealna. Dakle, banka ne želi da odobrava kredite za stanove čija realna vrednost često ne odgovara ceni koju je odredio prodavac. Takođe ima i onih koji su uzeli stambeni kredit, ali odustaju zbog visokih kamata ­ kaže Katarina Lazarević, suvlasnica agencije Alka.

Iako se u našoj prestonici dosta gradi, stanova je nedovoljno. U najtežem položaju su kupci koji nemaju dovoljno novca za životni prostor koji odgovara njihovim potrebama.

­ Cene kvadrata rastu, ali je ipak, bolje otplaćivati kredit za sopstveni stan nego biti podstanar. Tek kad se bude izgradilo dovoljno stanova, moći ćemo da očekujemo i pojeftinjenje kvadrata. Ponuda je mala, zato su cene stanova visoke ­ kaže Nikola Uzelac, vlasnik agencije Gigant.

Sa činjenicom da su cene kvadrata visoke i često nerealne slažu se i u drugim agencijama.

­ To nije novost. Najveći problem je naći dobar stan. I kad se pojavi u ponudi, proda se odmah. Cene stanova su izuzetno visoke, ali kupci plaćaju. Najviše je onih koji putem kredita obezbeđuju krov nad glavom, ali ima i onih koji plaćaju u kešu. Kupaca sa strane ima malo. Stanove najviše kupuju mlađi, porodični ljudi koji imaju radna mesta sa visinom zarade koja im pruža mogućnost da uzmu i otplaćuju kredit. Zanimljivo je da više nisu najtraženije garsonjere i jednosobni stanovi. Sve češće se traži prostor čija cena je oko 100.000 evra. Dakle, trenutno su za kupce najprivlačniji dvosobni stanovi. Novi Beograd je i dalje i skup i tražen. Naravno, isto važi i za strogi centar Knez-Mihailovu ulicu, Kosančićev i Topličin venac. U Beogradu je promet nekretnina znatno bolji nego u Crnoj Gori. Tamo posao stoji već šest meseci. Stanova u novogradnji ima duž obale, ali kupaca nema ­ ističe Tanja Stankov, direktorka agencije Renome koja ima poslovnicu i u Crnoj Gori.

­ Iako je trenutno zatišje na tržištu jer većina razmatra političku situaciju, sve dok se ne izgradi dovoljan broj stanova, cene će da rastu. Najprivlačnije lokacije su i dalje Novi Beograd, Vračar, Stari grad, a u poslednje vreme i Voždovac, ulica Vojvode Stepe i deo oko Autokomande. Tu ima kvalitetnih stanova u novogradnji. Što se tiče Dedinja nije više privlačno za život kao ranije. Očigledno, oni koji su želeli i imali mogućnosti, zadovoljili su prohteve da žive na ovoj lokaciji. Danas nema preterano zainteresovanih za Dedinje ­ zaključuje Tomislav Sekulić, vlasnik agencije Evropa ekskluziv i dodaje da je krajnje vreme da se donese zakonska regulativa u vezi sa tržištem nekretnina: ­ Haotično stanje se mora zaustaviti. Tačno treba da se zna ko i na koji način može da se bavi prometom nekretnina. Tako će se, između ostalog, izbeći neželjene situacije, kao što su, na primer,

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar