Brži povraćaj poreza kupcima stanova

Kupci prvog stana iz programa neprofitnih ili socijalnih kvadrata uskoro bi mogli lakše da ostvare pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost.

KUPCI prvog stana iz programa neprofitnih ili socijalnih kvadrata uskoro bi mogli lakše da ostvare pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost. Istog nameta bi, s druge strane, bile oslobođene i firme koje posluju u slobodnim zonama. Ovo su neke od novina koje donose izmene i dopune Zakona o PDV-u. Dokument je „prošao Vladu“ i trenutno je u skupštinskoj proceduri. Kupci prvog stana iz programa socijalnog stanovanja do sada nisu imali pravo provraćaja PDV dok ne isplate čitavu vrednost nekretnine. Kada se predložene izmene usvoje, povraćaj će moći da ostvare čim otplate deo veći od PDV.

Kako bi se unapredio rad slobodnih zona, Vlada je predložila da se poreza na dodatu vrednost oslobodi promet robe i usluga unutar njih. Naime, firme koje međusobno trguju ne bi više plaćale PDV. Do sada su inače ove kompanije bile oslobođene PDV i carina prilikom uvoza repromaterijala i izvoza gotovih proizvoda. Izmenama Zakona o porezu na dobit, preduzeća u slobodnim zonama su oslobođene i ovog poreza od 10 odsto.

Izvor: Vecernje Novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar